ISHTE SIQ NA ISHTE,  NJËHERE NJE “BRANË” NE RAHOVICE..

“Brana” e Rahovices, shterret per 70 %, nuk a mbetur as për bretkoca

Do te ishte mire, qe organet komptente nëse nuk duna ta pastrojne, mbikqyrin bile te japin apel tek te rinnjt, femijet qe t’mos vizitohet per shkak rreziqeve, sidomos perhapjes, infektimit  nga ndonje epidemie…Kur macja nuk eshte ne shtpei, bretokcat bejne Dasme..keshtu ishte sot edhe ne branën e Rahovicës, diten kur ekipi i agjencisë infrmative “Presheva Jonë” vizitoi penden me të madhe ne anën e Moravës…

 

 

Rahovicë, 25 gusht

 

Penda e fshatit Rahovice te Preshevës (e njohur si brana e Rahovices) ka shterrur ujin thuajse për 70 per qind…Fshataret e kane dnertuar dhe enjohin  mire ket pende, thone se “Brana e Rahovicës” kgithnje akq ene plote me uje me mbi 30 metra, ndera sot nuk kihste mbetur as 5-6 metra, siq po shifet edhe ne foto, muret esaj qe kane zbritur për 20 metar e me shume pa uje.. Ditën e sotme kur ekipi i agjencise informative kombetare “Presheva jone” vizitoi penden e Rahovices ne keto dite vape (rreth 40 grd. Cel) me qëllim te bisedoje me të rinjt atje se si po kaloj e pushimet verore, se si po i bejne rrezistencë  zhegut ne këto ditë vere….por aty fatkeqësisht gjetem vetem tre persona te cilet kishin dalur edhe ate rastesisht per te peshkuar..

 

“Shumë lehte e kemi të peshkojmë, kesaj radhe..peshqit kane dalur me u rrezit, te shkretit kane mbetur pa uje..peshqit poi i zëmë me dore..po e shifni kane dalur me mriz dikursh I ngoedhru e dikur duke levizur, duke dhnen shpyrt.. jane parkuar ne muret e pendes te cilat kane mbetur pa uje rreth 25 metrash..” na tha Arbeni, njeri nga të rinjt nga Rahovica  te dile tkishi  dalur per ta kaluar kohen ne penden e Rahovicës.

 

Aty takuam edhe profesorin Xhamajl Fazliun i cili kishte dalur per te pushuar,  lexuar ne brigjet e pendes i cili u tregua mjaft kritik për penden e shterrur.

 

“Shikoni penda jone e shkerte si ka mbetur..Thujase se insna i gjalle s ka mbetur mbi tokë..Turp është për autoritetet lokale. Ne vend se këtu te vlojne të rinjt e te rejat per t’u freskuar për t’i bere balle vapes, kjo pende siq po shifni  ka mbetur shkret, me të shti ne vaj. S iq po degjoni edhe bretkosta duket se po e vajtojnë.Siq po e vëreni ne këtë pendë po lahen zhabat dhe bretkosat , kurse te rinjt tane ikin ne pisinat e Bujanocit, Vranjës apo të Kumanovës…ne ved se te freskohen ne vendin e tyre..Madje na ka shkatuar edhe telashe ne kulturat tona, bahqet tona u sivjet jemi shume dobët me bereqet..Gjithmonë nuk duhet lene fajin motit, vapës..vapë ka edhe ne Vranje e Leskov po rrugete, pazereve tona te shtneve janë të mbushura plotë e perplote buston, rrushë, speca, tomate nga Serbia..Me  nje fjale sa e duam veten, sa e duam vedin tone,  aq na done edhe Zoti..” na tha profesor Fazliu, i cili ishte tjet e shqetesuar.

 

Derisa qëndruam tek penda e Rahovicës…atypari kaloi duke vrapuar profesor Ylberi, i  educates fizike i njohur s ekishte hyre ne uje, te notonte n’midis dimrit ne teperatura te ftofta nen zero  (qe kishte dalur ne gjoging)  madje edhe duke thyer akullin…Por tashti tek brana e Rahovices nuk mund te hyje ky profesor jo nga akulli, por nga m…i zhabes cili  shoqërohej me berllogui madh, shishe plasitike e mbeturina tjera qe kishin ndotur ujin, ahrin dhe ambientin qe cdo kalimtari te rastit do t ‘i ngjante si pende diku në Afrike e jo ne Presheve…?! Do te ishte mire, qe organet komptente nëse nuk duna ta pastrojne, mbikqyrin bile te japin apel tek te rinnjt, femijet qe t’mos vizitohet per shkak rreziqeve, sidomos perhapjes, infektimit  nga ndonje epidemie…

SHPËRNDAJE