Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Jakup Krasniqipo i prinë  një delegacioni parlamentar, ka filluar vizitën zyrtare në Zvicë, njoftojne agjencia informative “Presheva jonë” nga Berna

 

Bernë, 7 mars

Me të arritur në Bernë, të martën, kryetari Krasniqi dhe delegacioni, në orët e pasdites zhvilluan takimet e para me drejtorin e Drejtorisë për Zhvillim dhe Bashkëpunim, Martin Dahinden dhe me kryetarin e Qytetit të Bernës, Alexander Tschappat, thuhet në një komunikatë të zyrës së paralementit zviceranë.

Kurse sot delegacioni parlamentar nga Prishtina  u prit në takime të ndara nga kryetari i Këshillit Kombëtar të Zvicrës, Hansjorg Walter, Komisioni për Politikë të Jashtme i Këshillit Kombëtar të Zvicrës dhe shefin e diplomacise helvetike  z. Didier Burkhalter.

Kryeparalmentari  Krasniqi ka njoftuar nikoqirët mbi sitauatën aktaule dhe  zhvillimet e fundit në Kosovë, ndërtimin e institucioneve demokratike dhe me objektivat e tyre, njohjet ndërkombëtare, për punën e Kuvendit etj. Kryeparlamentari u shprehu mirënjohje miqve zviceranë për mbështetjen e shtetit të tyre ndaj Kosovës në periudhat e rënda nëpër të cilat ajo ka kaluar. Njëkohësisht , ai  përmendi edhe marrëveshjet që Kosova dhe Zvicra kanë arritur, duke kërkuar që marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve të thellohen dhe zgjerohen më tej.

Kryetari i Këshillit Kombëtar zviceran shprehu respektin për Kosovën dhe të kaluarën e saj. “Ne e kemi mbështetur Kosovën, sepse jemi ndier afër saj”, tha Walter. Ndërkohë, sot në orët e pasdites, delegacioni u takua me kryetarin e Këshillit të Shteteve, Hans Altherr, kurse në mbrëmje do të kenë një konferencë të përbashkët shtypi kryetari Krasniqi dhe kryetari i Këshillit Kombëtar të Zvicrës.

Ndërkaq, në mbrëmje, në ambientet e Ambasadës së Kosovës në Zvicër, ambasadori Naim Mala organizoi pritje për delegacionin.

—————————————————————————-

Relations Suisse-Kosovo
Visite officielle du président du Parlement du Kosovo Jakup Krasniqi
Le président de l’Assemblée du Kosovo Jakup Krasniqi effectuera une visite officielle en Suisse du 6 au 8 mars 2012. Il rencontrera les présidents des Chambres fédérales Hansjörg Walter et Hans Altherr ainsi que le chef du Département fédéral des affaires étrangères Didier Burkhalter.
Cette visite s’inscrit dans le contexte du renforcement des relations entre la Suisse et le Kosovo. Elle sera l’occasion d’aborder les thèmes de la migration, de la sécurité et de la stabilité dans la région du Kosovo.Le président Jakup Krasniqi qui répond à une invitation de l’Assemblée fédérale de 2011 sera accompagné par trois députés et de hauts fonctionnaires. Le mardi 6 mars, les hôtes kosovars s’entretiendront avec Martin Dahinden, directeur de la Direction du développement et de la coopération (DDC) pour faire le point sur les projets de coopération suisses au Kosovo. Ils seront ensuite reçus par le maire de la ville de Berne Alexander Tschäppät.Le mercredi 7 mars, la délégation parlementaire kosovare aura des entretiens officiels avec les présidents de l’Assemblée fédérale et des membres des Commissions de politique extérieure du Parlement. Elle rencontrera en outre le ministre des affaires étrangères pour un entretien de courtoisie.
Les présidents Hansjörg Walter et Jakup Krasniqi se mettront à la disposition de la presse

le mercredi 7 mars à 19h15, à l’Hôtel Bellevue Palace (Foyer Président, 1er étage).

Le voyage officiel en Suisse de la délégation kosovare se terminera le jeudi 8 mars par la visite de la Fondation Jean Monnet pour l’Europe à Lausanne-Dorigny.
Le Kosovo a déclaré son indépendance le 17 février 2008. A ce jour, 88 Etats ont reconnu le Kosovo, dont la Suisse le 27 février 2008.

 

Berne, le 5 mars 2012 Services du Parlement

SHPËRNDAJE