Bernë, 13 janar -Zvicra do të vazhdojë të mos ua paguajë pensionet e pleqërisë dhe ato të invaliditetit kosovarëve që kthehen të jetojnë në Kosovë deri atëhere sa t’mos arrihet nje marrëveshje , konvente mes qeverise kosovare dhe zvicrane, ka mesuar sot agjencia telegrafike Shqiptare-ATSH dhe “Presheva Jonë” nga Zvicra, duke ju referuar burimeve nga autoritetet e Bernës.

 

Sohns nga OFAS: Berna i jep një shansë Prishtinës për të negociuar për zgjidhjen e problemit të pensionistëve kosovarë

Që nga mbledhja e 16 nëntor 2016 ne Berne Këshilli Federal i dheen  driten jeshile Departamenti Federal i Punëve të Brendshme për fillimin e negociatave me Kosovën për të përmbyllur një marrëveshje të sigurisë sociale viteve te ardhshme.

Harald Sohns shef për komunikim në OFAS në Bernë sot ka deklaruar agjencise së lajemeve “Presheva Jonë” ne Zvicer se “një marrëveshje e tillë do të lejojë qytetarët e Kosovës për të prekur pensionet e pleqërisë dhe të aftësisë së kufizuar pensione të reja jashtë vendit. Por për të arritur ketë nevoiten bisedime dhe  kohe te cliat negociat do te nisn javen e ardhshme..”

 

Sipas zyrtarit te OFAS ne Bernë z.Sohns “do perkujtuar se pas keytre negociatave te cilet do te jene të gjata, autoritetet helvetike padyshim kane vëne edhe kushte Prishtines zyrtare, sepse siq e dini, ne kemi pasur një pervoje te hidhur ne terren, kur dihen aresyet pse Zvicra terhoqi keto pensione. Prandaj ne muajin nentor te vitit te kaluar Berna i dha një shansë Prishtinës për të negociuar për zgjidhjen e problemit të pensionistëve kosovarë.  Vec kesaj, dhenia e pensioneve per kosovarët nuk mund të jepen pa perufunduar keto bisedime. Pas bisedimeve do te arrihet nje marrëveshje mes paleve, konvente siq kemi vepruar me gjitha vendet e botes. Pas elaborimit e keytre bisedimeve fjalën e fundit do ta japin dy perlamentet e shteteve duke miratuar konventen. Dhe kjo marrëveshje, konvente nuk mund te hyje ne fuqi para dy-tri vitesh.  (“Une fois élaborée, la convention devra être approuvée par les Parlements des deux États. Elle ne devrait pas entrer en vigueur avant deux ou trois ans..“) Por une jam otimst se ne vitin e ardhshem mund te arrihet. Megjithate per t’u arritur kjo konvente,  mvaret nga kohëzgjatja e negociatave mes dy delagecioneve nga Berna dhe atij nga Prishtina. Pra siq po e shifni nevotet pune, bisedime dhe kohë ”

Do perkujtuar se në vitin 2009, Këshilli Federal ka vendosur që marrëveshjen për sigurimet shoqërore me ish-Jugosllavinë aplikojnë më për Kosovën nga data 1 prill 2010. Që nga ajo kohë, Kosova është shteti i vetëm i ish-Jugosllavisë me të cilat Zvicra nuk mban marrëdhënie në sigurimet shoqërore. Qytetarët e Kosovës nuk mund të prekin pensionet AVS dhe UA zvicerane jashtë vendit. Me marrëveshjen, ajo do të jetë e mundur përsëri. Ajo duhet të përmbajë një klauzolë që parashikon ndihmën e ndërsjellë në mes të dy vendeve në luftën kundër abuzimit. pensionet dhe kërcnimeve. Edeh spe flitet se ne Zvcer jane here 250 mije e hre 300 mije kosovar, Zvicra  njeh vetem 112,000 qyetare nga kosovaa te cile tposedojune pasaporta shtetrore. dmth gjysma e tjere edne , pas dhjete vitesh, posedoje pasaporta serbe ose te tjera ?!

SHPËRNDAJE