reffShkruan: Refik Hasani  

-Me shkasë:Me rastin e paralajmërimit që Kryeministri i Shqipërisë,Kryeministri i Kosovës dhe Kryeministri i

Serbisë do të bëjn përurimin e përbashkët  të  autostradës NISH-PRISHTINË-DURRËS

Me rastin e paralajmërimeve që do të bëhet përurimi  i autostradës Nish-Prishtinë-Durrës,është rasti i veqantë që të diskutojn  bashkarisht në nivel të tri Kryeministrave duke shtruar çështjen e Krahinës shqiptare që përfshin  Medvegjën, Bujanocin dhe  Preshevën që të ndalet diskriminimi dhe të mos vazhdoj të mbetët Rajoni  më i prapambetur. Nga ky rast është të shfrytëzojn që do të duhej  të ngrisin  Komisione mikste  të tri Parlamenteve. Tri Parlamentet dhe tri Qeveritë kan obligim moral, institucional dhe Kombëtarë që më në fundë të fillon një qasje e re, e mirëfilltë, reale.Beogradin, Prishtinën dhe Tiranën vetëm përkushtim dhe përpjekja për të hyrë në  BE-ja mundë t’i afron  dhe mundë të tregojn një bashkëpunim në disa fusha.Rasti i mirë që Prishtina dhe Tirana të kërkojn para nivelit më të lartë të Beogradit zyrtarë të kërkojn  të ndalet diskriminimi, në radhë të parë pranimi i rezultateteve të Referendumit të mbajtur më 1 e 2 mars 1992,pranimi i luftës së UÇPMB-ës dhe marrëveshje së Konçulit,kthimi i lapidarit të UÇPMB-ës, përfaqësim proporcional në hirarkin dhe zingjirin menaxhues të policisë multietnike,gjykata,prokurori,që të lejohet përdorimi i gjuhës son shqipe në gjitha institucionet dhe duke u rregulluar me ligjë përdorimi i simboleve e festive kombëtare, të ndalen gjyqet politike dhe të vlen amnistia ndaj ushtarëvë të UÇPMB-së, të demilitarizohet kjo krahinë dhe i gjithë arsenali të tërhiqet nëpër kazerma,formimin i një universitet publik në gjuhën shqipe,investimi në këtë Rajon,të kemi përfaqësim në të gjitha nivelet e admnistratës, sistemit bankar, kadastër.Beogradi kupton vetëm kushtëzimin nëse BE-ja dëshiron të pranon në radhë të veta atëher duhet të ndalet diskriminimi. Përurimi i përbashkët  të autostradës Nish-Prishtinë-Durrës do të qes në shesh shumë ndasi dhe paknaqësi në mesë këtyre  tri shteteve e ku do të vërtetoj edhe njëher që vetëm bashkëpunimi përmesë BE i  bashkon dhe mundë të afrohen.

SHPËRNDAJE