ariirrrZyrtarët e doganave fundjavë e kaluar në dy raste të ndara, të gjetura dhe të sekuestruara nga kontrabandistët rreth 1.300 gram bizhuteri ari, ndërsa që nga fillimi i vitit kalimet kufitare serbe në disa raste të veçanta parandaloi kontrabandimin e një total prej rreth 22 kilogram ari (bizhuteri) dhe mbi një milion euro para të gatshme, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jone” duke ju referuar burimeve doganore.

Nga dhjetëra rasteve të zbuluara gjatë shtatë muajve të fundit, konfiskimi më i madh ishte në fund të prillit në Preshevë kufitar, kur u ndalur tentim për të kontrabanduar më shumë se 14 kilogramë ari.

Fundjavën e kaluar, më 4 gusht, siç njoftoi nga Doganat, gjatë kontrollit të pasagjerëve në makinë “Audi A-4” targa gjermane, i drejtuar nga shtetas gjerman i shqyrtimit të origjinës shqiptare në një nga valixhet gjetur 932 gram stoli ari .

Rasti i konfiskimit të mëdha të bizhuteri ari, një total prej më shumë se një kilogram, është regjistruar në fund të muajit qershor, edhe në vendkalimin kufitar Gradina, kur shikojnë makinën “jetë-em-ve 520-D” targa suedeze, e cila udhëtoi në Turqi tre shtetas suedez të nacionalitetit turk. bizhuteri ari pesha totale e 1,012 gram, vlera e parashikuar për rreth 20.000 euro, pasagjerët janë mbajtur në qese me ushqim.

Zyrtarët e doganave në maj zbuluar dhe penguar dy tentime për kontrabandë ari, një në vendkalimin kufitar Batrovci, kur ai konfiskuar 50 monedha ari nga 1923 dhe të tjera në Gradina kufitar, kur konfiskuar nga kontrabandistët më shumë se 700 gram bizhuteri ari, ndërsa një Traveller zbuluar në përpjekje për të kontrabanduar 300,000 euro. monedha të vjetra, me vlerë më shumë se 13,000 $ ,  ata u përpoqën për të kontrabanduar në fund të majit dy shtetas belg me origjinë turke, në “Mercedes” pllakave të tij belge licencës, monedha fshehur nën tapiceri në pjesën e bagazhit.

Fillimi i majit dhe në fund të muajit prill është shënuar me tri raste të ndara të konfiskimeve të shuma të mëdha parash nga kontrabandistët zbuluar në vendkalimin kufitar Gradina. Pjesa më e madhe, rreth 300.000 euro, ai u përpoq për të kontrabanduar një 53-vjeçar shtetas turk, i cili po udhëtonte si pasagjer në makinën e pllakave licencës gjermane.

Dy shtetas gjermanë me origjinë turke u kapën në një përpjekje për të “Audi A-6” targa gjermane të kontrabanduar 70.000 euro, duke u fshehur ato nën vendin e pasagjerit dhe mbështetëse pasme vend. Disa ditë para se të dy, në Gradina në kontrollin e prodhimit, edhe në dy qytetar gjerman me origjinë turke i cili udhëtoi në Turqi me makinë “jetë-em-ve H-6” i targa të Gjermanisë, gjendet 77,000 euro të padeklaruara.

Përndryshe, kur kontrabandistët më 17 prill në pikën kufitare Komunale të Preshevës penguar përpjekjen për të kontrabanduar më shumë se 14 kilogram ari dhe 99.000 euro tek automjeti me regjistrim te Shkupit. Sipas të dhënave zyrtare të paraqitura nga Dogana, “Pasat” është operuar nga R.J 43-vjeçar shtetas maqedonas  i cili udhëtonte i vetëm.

Që nga dyshimi konfirmohet, makina është nënshtruar një analize të plotë të garazh zyrtare në kanal nga të cilat është e mundur për të parë makinën nga poshtë. Pasi ata të prerë fletë mbrojtëse alumini rreth shall “pasata”, zyrtarët e Drejtorisë së doganës ka konstatuar se automjeti është ndryshuar me qëllim të trafikimit.

“Në këtë pikë, rasti i Policisë Kufitare informon prokurorin publik dhe fillon nxjerrjen e kontrabandës, e cila rezultoi në një total prej 47 pakove të mbushura me bizhuteri ari dhe të holla në emertimet e 500 euro secili, një total prej 99,000 euro në para të gatshme. Pas matjeve, u zbulua se një sasi totale prej 14,461 gram ari, një para numërimit zbuloi se ajo ishte një 198 kartëmonedhave në emertimet e 500 euro “, thuhet në informacionin e goganes.

SHPËRNDAJE