preshhssPreshevë, 15 qerhsor  -Komisioni për të Drejtat e Njeriut ka organizuar dje në Preshevë tryezën e rrumbullakët me temë “Arsimi në gjuhën shqipe ne Lugine”.  “Beogradi duhet ta kete tqe artë se nuk ka integrim te mirëfillte në Luginën e  Preshevës nëse qeveria serbe ndalon librat shqip!” ka thne pe ragjencie elajemeve “Presheva Jonë” kryetari i KKSH-së Jonuz Musliu.

Në Preshevë u mbajt treza mbi “arsimin në gjuhën shqipe ne Luginë”

Në takim morën pjesë pos përfaqësues të institucioneve lokale dhe nga Trupi Koordinues të Qeverisë serbe për komunat e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës edhe zyrtare nderkombëtar si nga OSBE dhe BE.

 

Ky debat publik është pjesë e projektit “Forcimi i stabilitetit në Luginen e Preshevës, si nje rajon me i diskrimnuar ne Serbi dhe Evropë. Folesit ,  kryesisht shqiptare  pohuan se “Serbia duhet kuptuar se nuk ka mesim efikas te gjuhes shqipe e as integrim te mirëfillte ne Luginen e Preshevës nese qeveria serbe ju ndalon tekstet shkollore nxëneseve shqiptare “, citon “Presheva Jonë”

Kete e ka konfirmuar dite me pare per agjencie  e lajmeve “Presheva jonë” edhe Besa Sahiti, drejtoresh e shkollës fillore “Ibrahim Kelmendi” në Preshevë duke shtuar se viti shkollore gati po perufundon tekstet e nxenesve shqiptare nuk jane askund?! ”

“Fëmijet shqiptare jane viktime e lojrave politike mes Prishtnes dhe Beogradit dhe atehre per crafe integrimesh mund te inkurajosh shoqerine tone ne keto anë?!..” ka pyetur znj. Sahiti.

Projekti financohet nga Ministria e Punëve të Jashtme të Zvicrës dhe Fondacioni për Shoqëri të Hapur – Beograd.shqipe-presheve

SHPËRNDAJE