L’image contient peut-être : 1 personneBruksel, 27 maj -Ashtu siq pritej në Belgjike: Nga zgjedhjet e djeshme ne nivel evropian, federal dhe regjional nuk fitoi asnjë kandidat shqiptare. Nga rezultatet e posapublikuara, ndonëse të gjithë kishin marrë disa vota fatkeqësisht, asnjë kandidat nuk ka arritur që të bëhet deputet. Ja sa vota ata kishin marrur: 1) Ahmet Gjanaj ka marr 24.377 vota; 2) Luiza Duraki 4.865 vota në federal; 3) Nermin Kumanova ka marrë 3127 vota; 4) Habibe Duraki 2.403; 5) Avni Gjanaj 2047 vota dhe 6) Qendresa Gerlica 1943 vota. Ne fakt per te fituar statusin e kandidatit, ai duhej te merrte se paku 4 mije apo 6 mije vota, qe siq po shifet kandidatet tane as ne gjysem skan arritur, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Brukseli.

 

SHUME PLUHUR PER ASGJË?!.. ASNJE KANDIDAT, NGA 17 SOSH NUK FITOI NE ZGJEDHJET E DJESHME NE BELGJIKE?! A PO PERDOREN SHQIPTARET SI SHIFRA?

Nga i derguarui yne ne Bruksel

Siq kemi rapoprtuar dje ne Belgjikë ne zgjdhjen motren pjese 17 kandidatë shqiptarë për te votuar ne zgjedhjet me nivel evropian, federal dhe regjional. Pesë kandidatët shqiptarë në Belgjikë kanë pohuar se ky është një rast i favorshëm për shqiptarët, që përveç parlamenteve rajonale dhe atij nacional belg, të kenë përfaqësi edhe në Parlamentin Europian.

Në kuadër të zgjedhjeve lokale, nacionale dhe atyre europiane, të cilat u mbajten më 26 maj, garan edhe pesë kandidatë shqiptarë si pjesë e Partisë Socialiste Belge.

Shqiptarët e Belgjikës përmes një grupi kandidatësh synojnë të pozicionohen në pushtetin lokal dhe federal në Belgjikë, si edhe në Parlamentin Europian.

E veçanta e këtyre zgjedhjeve është se konkurruan 17 kandidatë shqiptarë (kryesisht nga Kosova dhe Maqedonia) dhe vendet tjera të Ballkanit. 24 ore para zgjedhjeve nje politikan  belg, per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” eshte shprehur se “neser ne zgjehdjet ne Bruksel as ne Belgjike nuk do të fitojnë asnjë!..)  Sipas tij, përmes këtyre kandidatëve shqiptare, kanë më shumë qëllime për të tërhequr votat e shqiptarëve.

Gazetari agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” qe percolli keto zgjedhje djrepersederejti ne oret e para te mengjesit, kur u hodhen votat e para kishte deklaruar se “sot mund te jetë dita e shqiptarëve, nese belget nuk i shfrytëzojne ata vetëm per numra, per t’i mbushur kutite per partite e tyre me vota te shqiptareve”. Dhe ashtu edhe doli, siq u pa pas shpallejs se rezultateve.

Mund te thuhet sen ga zgjedhjet e djehsme ne Bruksel dhe Belgjikie, suksesesi i këtyre kandidatëve shqiptar ishte se ata provuan të merren me politikë dhe afirmimi i tyre nëpër mediat në Kosovë (portale e televizione) të cilat po fituan mirë nga këta kandidatë duke ju bërë fushatë. Ata që marrin vesh pak në politikë humbja fiakso e kandidatëve shqiptarë në zgjedhjet paralamentare në Zvicër nuk ishte befasi apo dicka e papritur sepse dihej, meqë këta kandidatë u futën në garë për deputet, pa përvojë, si “pubertli” në politikë në stilin “helbet” mos po fitoj?!

Rasti i zgjedhjeve ne Belgjike ku për të garuar hynë edhe 17 kandidatë shqiptar të ndikuar nga individ të disa organizimeve politike shqiptare, është rast i cili nuk kisha dëshiruar ti përsëritet edhe njëherë mërgatës shqiptare në Zvicër. Anassitet thone se kandidatët shqiptar PS ne Bruksel, qytet ky i cili është per nga numri eshte më i madhi me shqiptarë në Belgjike!

Tham se ishte pritur ky rezultat sepse ata kishte kandidat që nuk e njihin sa duhet jo vetem gjuhen grenge apo flamanqe por as shqipen. Ne mesin e tyre kishte edhe kandidat agjaxhai te papjekur me 20 apo 25 vjeq (?!) te asnej giplome n xhep apo vetem ps ekishin  titullin «studente » qe si dikut vetem te regjistruar ne fakultet?! Aty kishte te atille qe nuk kishin as dy lidhe apo «haber » ne politikë ?!… Jo vetme kjo, viktime e humbjeve te kanditave shiptare ihstre edhe mos uniteti i shiptareve ne Belgjike, Gjoliozias por edhe me faj te ytre, sespe aza ishin te shkepur (kishin kandiduar) ne disa parti, dhe krejt normale i priste edhe deshtimi, ka shrkuar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Megjthse keta kandidat nuk jan bash humbes, kane fitura dicka, nuk kane mbtetur bash pa hiq,  sepse ata se paku i bene reklame vetes, u afirmuan neper portale, televizione e mediat tjera. Bile nje gazetar i nje televizoni te njohur ne Prishtine ka pohuar se nga keta “deputet” kemi fituar koxha shume lekë duke ju bere fushtë ?!. Dhe me 27 maj po shifet, m’rrove , t’rrova brisku i berberit, do të thoshim.

Për fund them se nga pjesëmarrja në këto gara politike përveç që na ra të mësojmë, na ra edhe ta njohim se sa vlene njëri-tjetri në ditët kur kërkohet punë, angazhim dhe çuarje deri në fund të premtimeve të secilit nga ne, pra: Shyqyr qe ra kjo dekë, pardon keto zgjedhje dhe u pamë!

SHPËRNDAJE