“Unë pres që  dialogu i filluar midis Beogradit dhe Prishtinës të shndrrohet në një ftribunë të mirëfilltë  për zgjidhjen e një sër problemesh të cilat presin me vite të tëra për t’u zgjidhur, sikur çështja që lidhet me veriun e Kosovës. Në të njëjtën kohë, unë kërkoj nga të dyja palët për të shmangur veprimeve  të njëanshme që mund të rrezikojnë situatën në terren,” ka deklaruar nbjeriu numër një i OKB-së, njofton agjencia informative « Presheva Jonë » nga selia e Kombet e Bashkuara  e cila ka siguruar raportin e sekretarit të përgjithshëm të kësaj organizate Ban Ki-Moon.


Gjenevë/UNO, 5 maj/ AIK-resheva JonëDuke përshëndetur dialogun e filluar në Bruksell mes Kosovës dhe Serbisë sekretari i përgjithshëm i OKB-së Ba Ki-Monn e ka cilësuar situatën në Kosovë relativisht stabile pas instalimit të insitucioneve të dalura nga zgjedhjet e 12 dhjetorit të viti të kaluar,  thuhet në fillim të raportit të posapublikuar të shefit të Kombeve të Bashkuara, raport ky i cili do të debatohet pas një jave (më 12 janar) në
KS të OKB-së për Nju Jork

 

Në raportin  e parë të këtij viti të Ban Ki-Moon  për Kosovën ai ka përshëndetur fillimin e  procesit të dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit, dialog ky i pritur kaherë nga palët dhe ndërkombëtarët. Takimet vazhdueshme mes përfaqësesve të Kosovës dhe Serbisë, me ndërmjetësimin, Bashkimit Evropian, është një  proces i mirëpritur dhe mjaft ikuarujes, ka nënvizura Ban ki-Moon.

“Unë jam i inkurajuar, gjithashtu për propgersin dhe atmosferën konstruktive në të cilën ky dialogo po zhvillohet nga  takimet e para, si dhe vullnetin e të dyja palëve për të gjetur zgjidhje të përbashkët nèe favor të rezultateve pozitive për dy palët për një jetë të përditshme më të lumtur të  popullsisë” ka deklaruar shefi i OKB-së Ban Ki-Moon, në raportin e fundit për Kosovën në të cilin pëblidhen zhvillimet në rajon nga 15 janari-16 prill të ketïj viti, njoftona gjencia informative « Presheva Jonë »

Megjithse shumë herët është të flitet për rezultatet konkrete nga keto
negociata të filluara mirë mes Kosovës dhe Serbisë, ai u kërkoi palës serbe dhe kosovare për të rritur angazhimin dhe vullnetin e tyre të bashkëpunimit konstruktiv për të debatuar tema të larmishme gjatë këtij procesi

Sekretari i Përgjithshëm përshëndeti gjithashtu bashkëpunimin e BE-së me Kombet e Bashkuara në këtë dialog dhe theksoi se është e rëndësishme që të vazhdojë këtë bashkëpunim, për të siguruar këmbimin e informacioneve efektive dhe të raportohet  edhe në Këshillin e Sigurimit mbi rrjedhën e këtyre bisedimeve.

“Unë pres e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës për t’u bërë një ftribunë e mirëfilltë  për zgjidhjen e një sër problemesh të cilat presin me vite të tëra për t’u zgjidhur, sikur çështja që lidhet me veriun e Kosovës. Në të njëjtën kohë, unë kerkoj nga të dyja palët për të shmangur veprime të njëanshme që mund të rrezikojë situatën në terren,” ka pohuar në vazhdim Ban Ki -Moon.

Në raportin e tij shefi i OKB-së po ashtu ka përmendur “trafikun e organeve” në Kosovë që akuzon Dick Marty, duke pohuar se edhe nëse zgjidhet një gjykatë për hetuesi, ajo duhet të jetë plotësisht e pavarur dhe se Eulex duhet të bëjë më shumë për të siguruar mbrojtjen e dëshmitarëve.

SHPËRNDAJE