Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, ka paralajmëruar qytetarët amerikan për rrezik të shtuar të sulmeve terroriste në Kosovë gjatë festave katolike dhe ortodokse.

Në njoftim thuhet se qytetarët amerikan duhet të tregojnë kujdes për shkak se ekstremistët përqendrohen në vendet turistike.

“Departamenti i Shtetit dëshiron të paralajmërojë qytetarët amerikanë për rrezikun e shtuar të sulmeve terroriste në Kosovë, veçanërisht gjatë stinëve të festave. Qytetarët amerikanë duhet të tregojnë kujdes në festimet e festës dhe në ngjarjet rreth festimeve katolike dhe ortodokse të Pashkëve”.

“Ekstremistët vazhdojnë të përqendrohen në vendet turistike, qendrat tregtare, bare [kafene], shtëpitë e adhurimit dhe objektivat e tjera. Ju lutemi të ushtroni vigjilencë shtesë në këto vende dhe vende të ngjashme”, thuhet në njoftimin e ambasadës amerikane në Prishtinë

Më tej kjo ambasadë ka dhënë disa udhëzime lidhur me kujdesin që duhet të kenë qytetarët në këto ngjare.

Këshillat e plota nga SHBA:

Mbajeni në dijeni të profilit tuaj në publik dhe mos e tërheq vëmendjen te vetja si amerikane.

Shqyrtoni planet tuaja personale të sigurisë: Kriminelët dhe terroristët mund të monitorojnë lëvizjet tuaja. Ndryshoni rrugën dhe kohën e lëvizjeve tuaja për t’u bërë një objektiv më i paparashikueshëm.

Jini të vetëdijshëm për mjedisin tuaj: Identifikoni vendndodhjen e daljeve emergjente dhe të shërbimeve të sigurisë kur ndodheni në vende publike.

Shmangni turmat / demonstrimet: Nëse jeni në një zonë ku grumbullohet një turmë (festim, demonstrim, etj.), Përpiquni të largoheni nga zona ose, për të paktën, të shkoni në buzë të turmës ku mund të largoheni nëse është e nevojshme.

Qëndroni të vëmendshëm në vende të frekuentuara nga turistët.

Monitoroni mediat lokale për përditësime. Monitoroni mediat sociale, njoftime televizive dhe radio, ose udhëzime nga Ambasada ose Konsullata e SHBA-ve më e afërta

SHPËRNDAJE