Epidemia e fruthit është përhapur me ritme të shpejta në Serbi, duke prekur edhe zonën e Preshevës, e banuar me shqiptarë.
Presheva ne rrezik nga epidemia. Paraqiten viktimat e para në rajon

Mijëra njerëz vuajnë nga sëmundja dhe ndër to gjendje e jashtëzakonshme është shpallur në një pjesë të tyre në jug të Serbisë. Shqiptarët e Preshevës ndodhen në zonë kufitare nga të dyja anët dhe është shpallur si zonë e prekur. Në nivelin e Serbisë janë infektuar rreth 4 mijë persona. Ministria ka bërë apel tek qytetarët që të ndjekin udhëzimet për vakcionim. Shumë prej tyre hamenden nëse duhet ta bëjnë një gjë të tillë.

Variqela pasi që ishte e pranishme nga muaji nëntor i vitit të kaluar, ditëve të fundit është përhapur edhe në qytetin e Preshevës.

Në Serbi deri më tani jane regjistruar rreth 400 raste të fruthit. Variqela është shpallur si nje epidemi  e rrezikshjme, vdekjeprurese e cila eshte intensifikuar kete vit ne Preshevë. Madje sipas mjekeve spacilaistve kjo epiodemi këcnon seriozisht Preshevën nese nuk nderrmeren masa preventive. Pushteret lokal dalin me shifra kutura dhe flasin vetëm per 13 raste, ne fakt sipas qytetareve keto raste me shumë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

Dr. Desaret Murati: “Vaksinimi tani për tani tek të rriturit nuk aplikohet, por aplikohet vetëm te fëmijët e vegjël”. Presheva nuk ka spital, por një qendër të mjekësisë familjare, ku mund të shtrihen pacientët e prekur.

Një grua 32-vjeçare vdiq nga ndërlikimet e shkaktuara nga lia ne fjalë në Klinikën Nacionale të Sëmundjeve Infektive, kane shkruar mediat serbe. Këtë e konfirmoi Drejtori i Klinikës Miodrag Vrbiç. Viktima e Parë e pare nga kjo semunde vdekjeprurese edhe në Novi Pazar. Një burrë nga Tutini është një tjetër viktimë e lisë (“Muškarac iz Tutina još jedna žrtva malih boginja”)

Një burrë 30-vjeçar nga Tutini vdiq të martën mbrëma në Qendrën Klinike në Kragujevac. Zhvillimi i inflamacionit të mushkërive në kursin klinik u konfirmua nga RTS në Institutin e Shëndetit Publik të Serbisë

Ndryshe edhe Dr.Kadrije Ahmedi eshe e shqetesuar me rrezikshmerin e epidemive te fundit ne Preshevë. Dr. Ahmedi si kuader kosovare meqe ka perfunduar Fakultetin e Mjekesise ne Universitetin e Prishtinës e cila rreth rreth 15 vite vepron si specialiste e fizioterapise ne Shtëpine e Shendeti ne Preshevë, fillimisht per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” thote se “Une ktu punoj ne sherbim te prakses se pergjithshme, faktikisht kam te bej me popullaten e moshes madhore. ankesat e pacientave te cilat jan paraqitur ne keto dite dimri janë kryesisht veq fruthit edhe semundje kronike, hipertension, smenduje te mushkrive, per vec tyre ne raste te rralla kemi pasur edhe semundje sezonale qe jane me gastrite , jashteqitje..etj”

Résultat de recherche d'images pour "bujanoc qent endacak"

SHPËRNDAJE