Related imageDushan Teodoroviç: Si qytetar i Serbisë, më vjen turp që Aleksandar Vuçiç eshte president i yni

Një numër i madh i politikanëve në Ballkanin Perëndimor janë fshehur nga krerët e mëdhenj, të serbomëdhenjëve, të kroatomëdhenjtëve apo baoshnajkomëdhenjve ka deklaruar akademikët i njohur serb Dushan Teodoroviç,

Akademiku Dusan Teodoroviç është një ekspert me famë botërore dhe anëtar i rregullt i Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve. Tekstet e tij mësohen në shumë universitete në botë. Është shumë e ashpër në kritikimin e autoriteteve në Serbi, por ai nuk e kursen as opozita. Në nje intevrsite per  Al Jazeera ai flet për momentin aktual në Serbi, gjithëpranimin politik të presidentit Aleksandar Vuçiç, por paralajmëron gjithashtu se “Kosova nuk është më zemra e Serbisë, por është zemra e Amerkës..”, citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas aakdemikut t enjohur serb Todorovic “Kohët e fundit kam thënë se zemra e Serbisë është në Amerikë, Gjermani, Suedi, Kanada, diasporë … Atje ata tani janë të rinjtë më të mirë dhe më të guximshëm në Serbi, të cilët kishin aftësinë për ta sjellë Serbinë në shoqërinë e vendeve kompetente evropiane. Një numër i madh i të rinjve që u larguan u humbën në mënyrë të pakthyeshme në Serbi. Vetëm me fitoren politike mbi regjimin e Aleksandar Vuçiqit mund të jetë e mundur të përpiqet të krijojë kushte për të rinjtë e arsimuar..”

Vera politike në Serbi u shënua nga thirrja e Vuçiç për një “dialog të brendshëm” mbi Kosovën. Sipas profesorti Todorovic “Si qytetar i Serbisë, më vjen turp që Aleksandar Vuçiç eshte president i yni..”

“Aleksandar Vuçiç, si gjithmonë, dëshiron të transferojë të gjitha përgjegjësitë e mundshme për të gjitha lëvizjet e mundshme në të ardhmen për të gjithë aktorët në skenën politike dhe të gjithë qytetarët e Serbisë. Ai bëri thirrje për një “dialog të brendshëm” për qytetarët e Kosovës të Serbisë. Nëse zoti Vuçiç mendonte se partitë politike dhe qytetarët duhet të thonë se çfarë mendojnë për mënyrat e zgjidhjes së problemit të Kosovës, është civil dhe i mirë, dhe është një lloj rendi që së pari, si President i Republikës së Serbisë, ai paraqet pikëpamjet e tij. Vuçiçi na thirri dhe tani ishte i frikësuar të dëgjonte se, rastësisht, ai nuk do të humbëste një pikë politike. Një sjellje e tillë është, për ta thënë hapur, hipokrite.” ka thënë akamdeiku Todorovic.

Ndërkaq, për sa i përket figurës së presidentit Vuçiq, akademiku serb thotë se ai udhëheq fushata jo-fer politike, manipulon zgjedhjet, keqpërdor mediat elektronike me frekuenca nacionale si dhe shkel çdo ditë Kushtetutën.

“Shumë shpesh, ai paraqitet në televizionet ‘Pink’ dhe ‘Happy’, të cilat janë nën kontrollin e tij, sigurojnë çdo njeri normal që Serbia u fundos plotësisht në sistemin autokrat të qeverisjes së Aleksandar Vuçiqit. Veç këtyre, nuk duhet harruar asnjëherë se Vuçiq në vitet e ’90-ta ka qenë sekretar i përgjithshëm i Partisë Radikale Serbe, një prej kriminelëve kryesorë të luftërave në Ballkan dhe ministër i informimit, të cilat e kanë çuar Serbinë në terr informativ”, ka deklaruar akademiku serb, Dushan Teodoroviq.

Kritiku Teodoroviq thotë se Vuçiq, si gjithnjë, edhe kësaj radhe po tenton t’ia hedh çdo përgjegjësi dikujt tjetër, duke iu referuar thirrjes për dialog të brendshëm për Kosovën.

“Aleksandar Vuçiq, si gjithmonë, dëshiron ta hedh tërë përgjegjësinë për çdo veprim eventual në të ardhmen në të gjithë akterët e skenës politike dhe në të gjithë qytetarët e Serbisë. Ka ftuar qytetarët e Serbisë për ‘dialog të brendshëm’ për Kosovën. Nëse zotëri Vuçiqi ka menduar që partitë politike dhe qytetarët duhet të tregojnë se çfarë mendojnë për mënyrat e zgjidhjes së problemit të Kosovës, është detyrë qytetare dhe njëfarë rendi që ai, si president i Republikës së Serbisë, të paraqes qëndrimet e tij. Vuçiqi na ka ftuar dhe tani hesht i frikësuar, në mënyrë që të mos humb ndonjë poen politik rastësish”, është shprehur akademiku serb.

Ai thotë se vetëm njerëz të rinj, të panjollosur në vitet e ’90-ta, të cilët nuk janë të arsimuar në idetë nacionaliste, mund ta bëjnë një Ballkan Perëndimor më të mirë.

“Patjetër se pastaj do të kishte përzierje shumë të vogla në punët e fqinjëve. Disa ndoshta janë më shumë, e disa më pak të përzier, por në përgjithësi të gjithë janë të përzier [në punët e njëri tjetër në Ballkan]”, ka shtuar ai, transmeton  “Presheva Jonë”

Teodoroviq thotë se dikur është menduart se edhe Sllobodan Millosheviqi është i pamposhtur, por “në fund fituam”, duke theksuar se opozita lufton çdo ditë kundër regjimit të Vuçiqit.

“Duhet të mësojmë nga gabimet që janë bërë pas rrëzimit të Millosheviqit nga pushteti”, theksoi akademiku i njohur serb. “Gjëja e parë drejt thyerjes së regjimit të Aleksandar Vuçiqit është lustrimi për të gjithë ata që me vite të tëra kanë vrarë të vërtetën për qytetarët e Serbisë dhe kanë penguar përfshirjen e Serbisë në shoqëri të shteteve të zhvilluara dhe moderne”.

SHPËRNDAJE