“Njerëzit kanë të drejtë (…) për të zgjedhur mes Muhamedit dhe Jezusit midis Kuranit dhe Biblës, pasi të dy janë libra të shenjtë,” tha Filloreta Bytyqi, një vajzë e re shqiptare nga Kosova.
„Muslimanët e Kosovës, pas shekujve, i kthehen fshehurazi krishterimit..” (Des musulmans du Kosovo retournent à la foi chrétienne après des siècles en catimini”.) ka shkruar Agence France-Presse. Resul Rexhepu i Bashkësisë Islame është e bindur se këto konvertime nuk “nuk ndryshojnë ekuilibrin” ndërmjet feve në Kosovë, myslimanët janë “absolutisht dominuese”.njofton agjencia informative kombëtare « Presheva Jonë ».
Paris, 5 shtator
Tingujt e një orguje të shoqëruar në meshën e së dielës në një komunitet të vogël katolik të shqiptarëve kosovarë në kodrat përreth fshatit të tyre të izoluar në Kosovë, ku të krishterët janë një ishull i humbur në një det me muslimanë.Skena e Jezusit të kryqëzuar pikturuar mbi një mur të kishës,  bangat  e para janë të mbushura me besimtarë, shumica e të cilëve janë fermerë, që ballafqohen me punë të larmishme gjatë ditëve të vështira nëpër fusha e male.

“Sot ne këndojmë me zë të lartë, ne nuk duhet të mbetet në errësirë…”, këndon një murgeshë në gjuhën shqipe. Skena, e cila duket e zakonshme, është ende larg nga të qenit.

Kisha u ndërtua në vitin 2008, Beg Bytyqi, 65 vjeç, i cili në mënyrë zyrtare dhe të hapur është konvertuar nga Islami në katolicizëm. Z. Bytyqi ishte një nga njerëzit e parë për të kthyer në rrënjët e saj me fenë e lashtë e fshatit në Kosovën qendrore, e cila për shekuj ka lutur në fshehtësi, por në publik, banorët e saj  janë deklaruar se Muslimanët.

Vetëm rreth 50.000 prej 1.700.000 qytetarëve të Kosovës janë katolikë, ndërsa më shumë se 90% e popullsisë është myslimane.
“Unë trashëguar fenë e babait tim,  kur ai ka trashëguar nga e prindërit e tij. Aq kohë sa unë mund të kujtoj, kam festuar gjithmonë Krishtlindjet dhe Pashkët fshehurazi ceremonitë praktikuar në shtëpi”, thotë ai. Z. Bytyçi tregon për Krishtlindje, familja e tij “vetë bekoi bukën, duke përfshirë qirinj ndriçimit dhe djegur deri në atë plotësisht. Pastaj,  ne të djegur qiri në oxhak tonë”, shton ai.
Z. Bytyçi shpjegon se kati i shtëpisë së tij ishte “përkushtuar për ritet dhe ceremonitë e krishterë, ndërsa një tjetër ka shërbyer për zakonet myslimane, kur fqinjët tanë erdhën të na vizitoni gjatë pushimeve islame.”

“Dyzet banorët e këtij fshati me njëqind familje janë konvertuar nga viti 2008  në fenë e etërve të tyre”, duke tërhequr vëmendjen në fenomenin e kripto-katolikëve në Kosovë të njohur si “Laramans” që në shqip do të thotë piktoresk shumëdimensional. Ata hoqën dorë Islami imponuar nga osmanët pas pushtimit të tyre të Ballkanit në shekullin e XIV, për t’u bërë katolikë…” tregon histori gazeztari kosovarenë raportimin e tij për AFP-në

Ismer hajdari, vazhdon raportoin etij për agjencinë franceze se “nën sundimin e Perandorisë Osmane, shumë të krishterë u konvertua në Islam për të shpëtuar presione të ndryshme, duke përfshirë edhe taksat e larta sidomos e vëna mbi të krishterët, dhe të japë përfitime të ndryshme. Në atë kohë, shumë manastire dhe kisha u shndërrua në xhami…”

Në Kosovë, numri i të konvertuarve kanë ndryshuar emrat e tyre për të riteve islame dhe ka marrë pjesë, por në fshehtësi ata mbetën besnik të fesë katolike, thotë peshkopi i Kosovës, Shan Zefi.Besimtarët ishin “shqyer nga ky identitet të dyfishtë fetar duke shkuar në xhami gjatë ditës dhe mbetur besnik në kishë gjatë natës”, thotë Peshkopi Zefi.

“Kjo ishte një mode mbijetesë. Ato nuk mund të praktikojnë fenë e tyre haptazi, por ata këmbëngulën në ruajtjen e shtëpi,” ka deklaruar Lush Gjergji, redaktor i mujore Drita Katolike (Drita).

“Fëmijët janë mbajtur larg sekretin. Ishte frikë që mund të tradhëtojnë pa dashje, dhe të gjitha mbetën në rrethin familjar të ngushtë”, thotë gazetari Ismet Sopi. Z. Sopi fshat, Llapushnik në Kosovën qendrore, ku shumica e njerëzve jetojnë konvertuar në katolicizëm, “është e plotë të emrave të krishterë dhe gjurmët e kishave,” vëren ai.

Jahja Drancolli, profesor i historisë në Universitetin e Prishtinës thotë se kripto-katolikë nga fshehur për shkak se ata tani kanë “lirinë që mungonte” para shpalljes së pavarësisë së Kosovës në vitin 2008. “Atmosfera është e inkurajuar shprehjen e diversitetit fetar,” tha znj Drancolli.

Sipas autoriteteve fetare “, qindra shqiptarë” u pagëzuan në vitin 2008. Kjo duket të ketë nxitur Laramans nga fshehur.

Z. Sopi, 52 vjeç, i cili u pagëzua në vitin 2008, shpjegoi se nuk kishte “ndryshime të mëdha” në jetën e tij dhe të familjes së tij. “Përveç që nuk e fshehin më.”

Kisha Katolike në Kosovë ka pasur gjithnjë kujdes në këtë proces për t ju shmangur krijimit të ndarjeve dhe konflikteve mes myslimanëve dhe të krishterëve në mesin e shqiptarëve të Kosovës, thotë Marjan Ukaj, përgjegjës për konvertimin e tij në Kishë.

“Shumë prej tyre janë në pritje për t’u pagëzuar, por askush nuk është pa një përgatitje që zgjat të paktën një vit,” argumenton ai. Tani për tani, këta “krishterët e rinj” nuk shqetësojnë muslimanët.

“Njerëzit kanë të drejtë (…) për të zgjedhur mes Muhamedit dhe Jezusit midis Kuranit dhe Biblës, pasi të dy janë libra të shenjtë,” tha Filloreta Bytyqi fshat Kravaseri.

Resul Rexhepi nga  Bashkësisë Islame është e bindur se këto konvertime nuk “nuk ndryshojnë ekuilibrin” ndërmjet feve në Kosovë, myslimanët janë “absolutisht dominuese”.

Beg Bytyqi, ai ka gjetur “paqe të brendshme”, pas 61 vjet si një musliman në publik, dhe vetëm katër si i krishterë. “Unë paguar borxhin tim., Por unë nuk imponojnë fenë time për fëmijët e mi që varen mbi ta”, thotë ai, sipping një gotë raki (raki) pas e diela Mass, duke shikuar me një vreshta ajrit të kënaqur që mbulojnë kodrat dhe luginë. “Ne do të prodhojë një shumë të mirë raki këtë vit,” tha ai.

Ulur pranë tij, Agimi,  djali i tij, të moshës 39 vjeç, tha se ai e kuptoi vendimin e babait të tij, por tha se ai nuk kishte vendosur ende për të ardhmen e tij fetare. Tani për tani, “Unë jam duke shkuar në xhami  dhe kishë, sepse të dyja janë shtëpitë e Zotit..”

SHPËRNDAJE