Image result for shkolla Fazli GrajqevciPreshevë, 13 shtator -Në territorin e ish-Jugosllavisë, veçanërisht në Bosnje, Kosovë dhe pjesë të Serbisë me një popullsi shumicë myslimane – studentët janë shpesh të ndarë etnikisht. Fusha e futbollit është shpesh pika e tyre e takimit vetëm, raporton AFP.

 

Serbët atje pjesë të shkollës me komunitetin lokal shqiptar, ose emrin e shkollës ndryshuar në bazë të përkatësisë etnike të nxënësve që jetojnë në të, por në mëngjes, kur ajo klasa ndjekur nga rreth 50 serbë, të quajtur ‘Dositej Obradović’, dhe në pasdite, kur grupe shkollore ulen Rreth 80 shqiptarë ndryshojnë emrin e tyre në Fazla Grajqevci. (“Le matin, elle s’appelle « Dositej Obradovic » et accueille 50 jeunes Serbes; l’après-midi, ces derniers laissent la place à 80 Kosovars albanais dans ce qui devient l’école « Fazli Graiqevci .”), transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Jo rrallë fusha e futbollit është vendi i vetëm i tyre për pak takim, shkruan ne vazhdim AFP

“Benjamini, shqiptar i Kosovës dhe Lluka, serb i Kosovës, janë fëmijë të cilët shkojnë në shkollën e njëjtë, por takohen vetëm në fushën e futbollit. Njërin djalë e mësojnë se Kosova është e pavarur, ndërsa tjetrin se ajo është krahinë serbe”, kështu AFP fillon reportazhin për shkollimin në Kosovë.

Agjencia franceze transmeton deklaratën e ekspertit për arsim Dukagjin Pupovci, i cili paralajmëron se ndarjet shumëvjeçare etnike në arsim do të ndikojnë dëmshëm në shoqëri dhe do të sjellin jostabilitet, ndërsa për nxënësit serbë në Kosovë ai thotë se janë në rrezik të jetojnë jashtë realitetit.

Në reportazh përshkruhet se si në periferi të Prishtinës jetojnë 400 banorë shqiptarë e serbë në fshatin Palaj të cilin serbët e quajnë Crkvena Vodica.

“Atje nxënësit shqiptarë dhe serbë e ndajnë një shkollë, ndërsa emri i saj ndahet sipas përkatësisë etnike të nxënësve të cilët janë në atë shkollë. Pra në mëngjes, kur në të shkojnë më pak se 50 nxënës serbë, e quajnë “Dositej Obradovic”, ndërsa pasdite kur atje mësojnë më shumë se 80 fëmijë shqiptarë, shkolla quhet “Fazli Grajqevci”, vazhdon shkrimin AFP.

Njëmbëdhjetë vjeçari Benjamin i thotë agjencisë franceze se në shkollë secili flet gjuhën e vet, e kur nuk e kuptojnë njëri tjetrin atëherë merren vesh me duar.

Dymbëdhjetë vjeçari Lluka thotë se rrallë paraqiten problemet në mes të nxënësve, dhe kur të paraqiten, ata vetë i zgjidhin ato, nuk i thërrasin prindërit apo arsimtarët.

Edhe pse shumica e prindërve të tyre i flasin të dy gjuhët, gjë që është trashëgimi prej ish-Jugosllavisë, ky nuk është rasti edhe me fëmijët e tyre – duke përmendur se Benjamini në shkollë mund të mësojë anglisht dhe frëngjisht, derisa serbët e preferojnë gjuhën ruse si gjuhë të huaj.

“Ne jemi si dy trena të cilët vijnë nga drejtime të ndryshme dhe takohen vetëm shkurt në stacion”, sqaron arsimtari i fizikës Sejdi Preniqi.

Nxënësit shqiptarë vijnë në shkollë gjysmë ore pasi që nxënësit serb ta lëshojnë shkollën, kështu që nuk ka problem, pretendon Igor Maksimovic, drejtor i paradites i shkollës, i cili thekson se “nxënësit nuk merren me politikë”, derisa agjencia franceze vëren se në korridore të shkollës nuk ka shenja kombëtare.

Drejtoresha e pasdites Mevlyde Grajqevci thotë se shqiptarët punojnë me programin e vet ndërsa serbët me të vetin, kështu që nuk ka tensione.

Shqiptarët mësojnë anglishten dhe frëngjishten, serbët janë rusë
Edhe pse prindërit e tyre shpesh flasin të dyja gjuhët, që është një trashëgimi e ish-Jugosllavisë, ky nuk është rasti me këto dy djem, vuri në dukje AFP, duke theksuar se Benjamin në shkollë mund të mësojnë anglisht dhe frëngjisht, ndërsa serbët janë të prirur ruse si gjuhë e huaj.

“Ne jemi si dy trena që vijnë nga drejtime të ndryshme, dhe do të takohet vetëm shkurtimisht në të njëjtin stacion”, shpjegon mësuesi fizikës Sadie Preniqi.

studentët shqiptarë vijnë në shkollë gjysmë ore pasi studentët serbë të përfundojë mësimet, kështu që nuk ka problem, tha Igor Maksimovic, drejtor i shkollës në mëngjes, i cili vë në dukje se “shkolla nuk është i përfshirë në politikë”, ndërsa agjencia franceze vuri në dukje se në korridoret e shkollës ka karakteristikat kombëtare .

Maksimovic pasdite kolegu Mevlude Grejqefc thotë se serbët që punojnë për programin e tij, dhe shqiptarët nga mesi juaj, por nuk ka tension.

AFP tha se ndarjet e tilla ekzistojnë në Bosnje, ku, na kujton, myslimanëve të Bosnjës, serbëve ortodoksë, kroatëve katolikë jetojnë krah për krah, të gjitha duke mos integruar reciprokisht.

SHPËRNDAJE