Sikur z.Galip Beqiri nga KNSH ashtu edhe zyrtarë nga ambasada e Shqipërisë në Beograd i kanë deklaruar agjencisë informative “Presheva Jonë” se prania e Abeteres në mesin e nxënësve  shqiptarë në këto komuna e kanë konsideruar si një hap të rëndësishëm historik për arsimin në Luginën e Preshevës. 
 
Bujanoc, 15 shtator / AIK-Presheva Jonë”

Ashtu siq kishte premtuar drejtuesi i KNSH –së z. Gsalip Beqiri dhe Tirana zyratre, në Bujanoc sot është bërë në menyre solemn përurimi i Abetares në gjuhën shqipe, për klasat e para të shkollës fillore. Abatarja u dedikohet nxënësve shqiptarë të cilët ulen pë rherë të pare në bankat shkollore në Preshvë, Bujanoc dhe Medvegjë. Madje edhe për ata nxënës shqiptarë në kryeqytetin serbë në Beograd aq sa kanë mbetur edhe pse dikur kishte  mbi 100 mijë shqiptarë. Kjo ABETARE e shkonjave  në gjihën shqipe është rezultat  i autoritve të Luginës së Preshvës në abshkëpunim me ato të Tiranës dhe Prishtinës si meritë e punës së palodhshme e dy autorve të kësaj abetare Mimoza Gjokutaj dhe Shezai Rrokaj.

Në ceremoninën e promovimit  të Abetares së re për shqiptarët e Luginës së Preshvës, ishte z. Shpëtim Caushi, ambasador i Republikës së Shqipërisë në Beograd,  z.Dimitros Kipreos ambasador i OSBE-së, z.Galip Beqiri, kryetari i KNSH si dhe të tjerë.

Sikur z.Galip Beqiri nga KNSH ashtu edhe zyrtarë nga ambasada e Shqipërisë në Beograd i kanë deklaruar agjencisë informative “Presheva Jonë” se prania e Abeteres në mesin e nxënësve  shqiptarë në këto komuna e kanë konsideruar si një hap të rëndësishëm historik për arsimin në Luginën e Preshevës. 

Burimet ton kanë njoftuar se Serbia, si zakonisht edhe kësaj radhe kishte provuar të pengonte Abetaren duke marrur alibi disa ndërhyrje si për shembull tek shkronja -F-. Aty është eliminuar nga serbët fjala Flamuri, duke vënë dicka tjetër në vend të saj, apo sikur ndërhyrja tjetër e Beogradit në foton e kryeqytetit të Republikës së Kosovës, ku është shkruar për shembull “Prishtina e bukur”, kjo fjali është eliminuar për shkak se Beogrdait nuk i paska pëlyer dhe ky intervenim nuk ka si të quhet ndyrshe pos si  censure apo edhe racizëm, me të ciléën vet Beogrdai po dëshmon  se i pengon gjithka cfarë është e bukur  dhe Serbia dëshiron që gjtihcka të shof zi (jo të bukur) sot në Kosovë apo ndër shqiptarët. Apo, sikur të ishte e shënuar “Prishtina qytet më keq në Evopë” sigurisht serbët nuk do ta kishin dryshuar

SHPËRNDAJE