Rreth 60 milion vende pune në të gjithë Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar janë në rrezik nga pandemia e koronavirusit, sipas McKinsey.Firma këshilluese paralajmëron në një raport të botuar të hënën se niveli i papunësisë në BE mund të rritet nga rreth 6% në më shumë se 11% dhe të vazhdojë të rritet për vite me radhë nëse sëmundja nuk ndalohet shpejt.
McKinsey vlerëson se një në katër vende pune në të gjithë Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar janë në rrezik të uljes së orëve ose pagave, pushimit nga puna të përkohshëm ose të përhershëm. Profesionet që nuk kërkojnë kontakt të ngushtë me të tjerët, përfshirë llogaritarët dhe arkitektët, konsiderohen me rrezik të ulët, së bashku me ato që ofrojnë shërbime thelbësore siç është policia.

Rreth 55 milion punëtorë janë të punësuar në profesione me rrezik të lartë, duke përfshirë arkëtarët me pakicë, kuzhinierët, punëtorët e ndërtimit, stafin e hotelit dhe aktorët.
Afërsisht 80% e punëve të konsideruara me rrezik mbahen nga njerëz që nuk kanë një diplomë kolegji, transmeton AbcNews.al.

Sipas një skenari në të cilin Evropa nuk arrin të ndalojë virusin brenda tre muajve dhe detyrohet të vazhdojë masat për distancimin shoqëror gjatë verës, shkalla e papunësisë në BE do të arrijë kulmin në 11.2% në 2021, shërimi i plotë i së cilës do të zgjasë deri në 2024.

McKinsey tha që biznesi dhe qeveritë duhet të lëvizin shpejt për të mbrojtur vendet e punës. Kompanitë duhet të ulin kostot dhe të mundësojnë punën në distancë kur është e mundur.
Qeveritë duhet të japin garanci për hua, lehtësim taksash dhe pagesa të garantuara për punëtorët, disa prej të cilave tashmë janë duke u bërë në të gjithë Evropën.
Mbretëria e Bashkuar po mbulon 80% të pagave të punëtorëve për të paktën tre muajt e ardhshëm deri në 2,500 euro (2,900 dollarë) në muaj. Gjermania dhe Franca kanë programe të ngjashme.

Paketa e lehtësimit të koronavirusit të Bashkimit Evropian përfshin deri në 100 miliardë euro (110 miliardë dollarë) në subvencione pagash që synojnë parandalimin e pushimeve nga puna masive, si dhe qindra miliarda kredi për bizneset dhe kredi për qeveritë e BE-së.

SHPËRNDAJE