Binjaket e vogla disa muajshe Maria Jose dhe  Maria Paz  që ishin të ngjitura me kraharor dhe shpindë, u ndanë të mërkurën në Santiago, pas një operacioni të suksesshëm përshkruar si kurrë më komplekse dhe të rrezikshme në Kili, njofton RTL dhe AFP.

Gjenevë, 15 dhjetoe/AIK-Presheva Jonë

 

SHIKO EDHE NE VIDEO, POSHTË TE TV-PRESHEVA JONË- INTERVENIMIN E EKIPIT OPERUES TË MJEKËVE PROFESIONALISTË DUKE NDARË NJË “TRUP MISH” NË DY VAJZA, NË DY ZEMRA, NË DY JETËRA…

Motrat binjake tashmë janë në gjendje shumë të mirë, shëndosh e rehat. Vajzat, të cilat kishtin përjetuar tashmë shtatë operacione në të kaluarën, do tëfillojnë një të ardhme të re pas opercioanit të fundit prej gati një ditë të mbuluara me dhjetar mjeke, nën gjak e gërshë dhe drita të neonit.., raporton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

“Ato, mund të ndahet me sukses” kishte thënë Prof. dr.Francisco Ossandon, udhëheqësi i ekipit operacioni në spitalin Luis Calvo Mackenna.

“Kemi pasur shumë vështirësi gjatë operacionit, disa surpriza, por ajo ishte zgjidhur pa asnjë problem,” ka shtuar ai pas operacionit.

Operacioni, i cili filloi në mëngjes e martë në 04:00 përfundoi  të mërkurën  në mengjes (07:00), me pjesëmarrjen e mbi 25 mjekë profesionistësh,  që kanë bërë rotacionet. Operacioni përfshiu një ndarje tejet komplekse dhe te dhimbshme, saqe edhe mjekët gjatë operimit nuk mund t’ ndalnin lotët, qanin..duke i “ndarë” motrat në gjoks, krahror, zorrët, mëlçi dhe rindërtimin e indeve: ajo ka qenë e përcaktuar nga profesionistët si një nga më komplekse të jet ndërmarrur donjëherë më parë në Kili. Operacioni u zhvillua për 20 orë rresht në një shkallë të mahnitshme të kompleksitetit.

Një operacion të tillë e kishin hasur edhe me parënë Kili me nadarjen e binjakëve siamez në vitin 1993, një operacion që zgjati jo më shumë se  10 orë.

“Kurrë në histori nuk kemi pasur ndarje kirurgjike me kompleksitetin e tillë. Ne kurrë nuk janë përballur me këtë nivel të rrezikut (…) por një tjetër mundësi në drejtim të cilësisë dhe jetëgjatësisë së Maria Jose dhe  Maria Paz “, ka thënë, para operimit drejtori i spitalit, Osvaldo Artaza.

Sikur ekipi i mjekëve ashtu edhe mbarë familja e binjakeve  i përshkroi dy gëzime, një që  u ndanë me sukses falë Zotit i oshim flaë dhe mjekëve profesionalistë dhe për të vazhduar jetën ato, për t’u bashkura dhe luajtur e rritur basharisht dhe së dyti, që i shpëtuan  së keqes, të cilat për një fije floku për 20 orë rrresht gjendeshin mes jetës dhe vdekjes.

Prindërit e tyre ishin më të kënaqur dhe nuk mund të dhanë deklerata nga gëzimi i madhe sidomos lotët që i rridhnin si lumë..dhe gazetarët e kamerat nuk mund t’i pritnin gjatë, sepse terja  e lotëve dhe dënesa  e tyre nga vaji ju mori shumë kohë, shumë gjatë saqë gazetaret u larguan pa deklarta e tyre pos nga disa pamje duke fshirë lotët.

SHPËRNDAJE