Prokuror republikan turk ka ndarë sot 171 vjet burg kundër Dr Ercina Jusuf Sonmez, një mjek të dyshuar për përfshirje në trafikimin e organeve në Kosovë., njofton AFP, raporton  agjencia informative “Presheva jonë”.

 
Ankara, 30 shtator/ AIK-Presheva Jone 
 
Në një aktakuzë bërë publik të mërkurën, nga prokurori republéikan turk Resat Ugur Soysal  akuzon Dr Sonmez për  “tregti të pa paligjshme të organeve dhe të indeve të trupit” si një “strkturë të një organizatë kriminale”, njofton  agjencia AFP. Do shtuar se Misioni i BE në Kosovë (EULEX) e ka akuzuar tashmë në qershor Dr Sonmez dhe Moshe Harel për trafikimin e organeve njerëzore.  .

Prokurori akuzon mjekun se ka kryer së paku njëmbëdhjetë operacione në funksionit të heqjes së veshkëve për pacientët në klinikën Medicus Prishtinës, për pacientë të huaj, në destinacion për në Izrael.

Prokurori kërkoi dënime me burg për tre të dyshuar të tjerë: deri në 171 vjet, për një qytetar i Izraelit, Moshe Harel, të akuzuar për ka shërbyer si një ndërmjetës me pacientët në Izrael, një dënim me 78 vjet për një mjek turk Dr Kenan Demirkol, i akuzuar për praktikuar pesë ablations, dhe 18 për një turk Sidekick përfundimtar.  Crown garanton hapjen e një gjyq përpara drejtësisë turke në faktin se tre turqit ishin në mesin e viktimave të Dr Sonmez aktualisht banojnë në Turqi, ku shumë transaksioneve financiare .


Pas disa viteve në arrati, Sonmez Jusufi u arrestua dhe u lirua më pas në Turqi në mes të janarit, pas një interviste në Stamboll.  Një hetim u hap në Kosovë pas trazirave në aeroportin në Prishtinë të një shtetas turk, e veshkave është transplantuar tek një pacient në Izrael. Këtë hetim çoi në mbylljen e klinikës në vitin 2008 Medicus, njofton AFP
SHPËRNDAJE