Pse ministrja e  Thacit,  Edita Tahir nuk demanton gazeten franceze “Le Monde”, por i gjuhet kolegeve te saj shqiptare ne Kuvend ?! (Le Monde Diplomatique: Serbia me kodin telefonik fiton njohjen shtrirjen e shtetësisë në Kosovë)

 

Gjenevë, 12 shkurt  -Minsitra e Thacit zonjusha Edita Tahiri ka kercunar nje zyrtyre të larte te Kuvendit te Kosovës pse ajo i paska shkruar një letër në të cilën ajo ka shprehur pakënaqësi dhe ka refuzuar kodin e  Serbisë në Kosovë. Për këtë rast jane të njohur tashme edhe zyrtarët ITU-s ne Gjenevë te cileve ju eshte dukur qesharake dhe “ridicule”

Edita Tahiri në seancën e fundit të Kuvendit të Kosovës, ka thënë se një deputet i Kuvendit të Kosovës nga Lëvizja Vetëvendosje, ka kërkuar nga ITU që mos t’ia jap Kosovës kodin telefonik.

“Autoritet e Kuvendit kanë të drejtë të na shkruajnë. Jo vetëme ata por edhe deputete e qytetare , kjo eshte drejte demokratike qe ndryshe quhet shprehje lirë. Kod i Kosovës me shifrën 383 siç po thuani ju, mund t ju konfirmojmë  ne emër te Unionit Nderkombëtar te Telekominikacionit  se ky kod nuk është dhëne nga ITU. Për ketë kod që po flisni, pyetni Tahirin dhe Gjuricin se ku e kane gjetë, sepse ne nuk e kemi atribuuar për Kosovën..”,  ka rikonfirmuar shefi për komunikim me mediat në selinë e UIT-së në Gjenevë, Dimitry Leger për agjencinë e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Sipa sytarëve te ITU-s Këto censura, ndalesa kane qene dikur ama ne kohen e regjimeve, diktaturave apo sistemeve komuniste.”

Nje ekspert tjeter nderkombëtar ne Gjenevë ka thne se  “nëse Edita Tahiri paska te drejte t’i shkruaj apo kërkoj ITU-s nje kod te Serbisë, pse nje zyrtare e kuvendit te Kosovë  t’mos kete te drtejte të srkuaj  apo te shpreh pakënqësi, të kerkoj nga  ITU-s te refuzoj kete kod te Serbise për shtetin e  Kosovës?!..”

 

“Edhe spe ky kod i telefonise qe paska marru Kosova nuk ka lidhje me ne dhe kjko afre edhete e Tahirit dhe Gjuriqit ne mund të thermi se nga Kosova e Serbia kemi marrur disa letra ne te cilat disa e pershënesin e disa refuzujne..Nje leter të tillë pershëndetëse per kodin +383 e kemi marrur ne fund të vitit të kaluar edhe nga Beogradi..”

Për fund një nga zyrtarët e kësaj organizate ndërkombëtar në Gjenevë duke folur për kodin e telefonisë kane pohuar se nuk është hera e parë se disa nga Prishtina manipulojnë me emrin e ITU-s.

 

Pse ministrja e  Thacit,  Edita Tahir nuk demanton gazeten franceze “Le Monde”, por i gjuhet kolegeve te saj shqiptare ne Kuvend ?! (Le Monde Diplomatique: Serbia me kodin telefonik fiton njohjen shtrirjen e shtetësisë në Kosovë)

Gazeta prestigjioze frascneze “Le Monde” në një shkrim të vetin dite me apre enkas për kodin e +383 shkruan se operatori serb do të lejojë përdoruesit e saj për Kosovë. Sipas kësaj gazete, pas gjashtë viteve të negociatave, autoritetet në Beograd dhe Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës me ne fund kanë arritur një marrëveshje, qe Serbia shtrinë rrjetin e vetë, përmes  kodit telefonik + 383 edhe në Kosovë.

“Operatori serb do të lejojë përdoruesit e saj për Kosovën për t’u bashkuar me Serbinë pa përdorur fare kodin serbë (“Concrètement, le Kosovo sera joignable depuis l’étranger en composant le + 383.  Mais il ne sera pas nécessaire de composer ce code à partir de la Serbie. L’opérateur serbe pourra également permettre à ses utilisateurs au Kosovo de joindre la Serbie sans utiliser l’indicatif serbe).

Vec gazetes Le Monde, por edhe eksperti i njohur kosovayre me renome  nderkombëtare për telekomunikacion ka thëne qartë se “kodi telefonik +383 është i Serbisë, e jo i Kosovës siq po mashtojne popullin shqiptar, ndyrshe Beogradi nuk do ta kishte përshëndetur..”

Për fund, kerkesa e Prishtines qe Kosova te paiset me nje kod nga Serbia eshte ne kundershtim me rezolutën e Kuvendit te Kosovës  miratuar para pesë vitesh (6 shtator 2012) ku kategorisht eshte refuzuar involvimi i Serbise ne kodi e Kosovës. Ne këte rezolute ka hapur dyert drejt Shqiperise per nje kod te mundshëm. Edhe ITU ishte deklaruar disa here përmes  agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” se Kosova ka te drejte te ket kodin e telefonsie nga Shqipëria.

“Nuk e kuptoj Prishtinën zyrtare pse kërkon kodine telefonise nga Serbia e pse jo nga sqhiperia, kod ky i cili mund të huazohet  temporer deri atëhere sa Kosva te njifet si anetare e ITU-s ne Gjenevë..” kishte deklaruar thëne për agjencinë informative kombëtare „Presheva Jonë“ z. Sanjay Acharya

 

 

 

 

 

SHPËRNDAJE