zvvvvBernë, 5 qershor  -(Nefail Maliqi) -Zviceranët sot kan e bere apel per te votuar per mes ne refrendumi për të vendosur mbi krijimin e një baze të të ardhurave për të gjithë, të punësuar apo të papunë, një projekt unik që shkakton debat të nxehtë në një vend ku puna është nderua vlerë, njfotn agjencia  e lajmeve “Prsheva jonë” nga Zvicra.

 

Zvicra sot voton per nje rroge minimimale 2.500 CHF per te gjithë

Megjithatë, sipas sondazheve të fundit, propozimi, dorëzohet nga një grup apoltik,  nuk ka gjasa për të kaluar. Nuk është për t’u habitur kur kujtohet se në vitin 2012, Zvicra kishte refuzuar tashmë për të marrë lejen e paguar për 4 deri në 6 javë, duke iu trembur një rënie në konkurrencës së tyre.

Iniciativa popullor “për të ardhura pa kushte themelore” (RBI) propozon për të paguar të ardhura bazë për çdo muaj për të gjithë zvicerane dhe të huajt që jetojnë në vend për të paktën pesë vjet, nëse janë apo jo ata kanë një punë. Shuma e këtyre të ardhurave mbetet për t’u përcaktuar, por grupi prapa iniciativës sugjeron për të shpërndarë 2500 franga zvicerane (2,260 euro) për një të rritur – një sasi shumë e vogël për të jetuar në Zvicër – dhe 650 franga zvicerane për çdo të mitur.

Kjo do të kërkonte buxhet shtesë prej rreth 25 miliardë franga zvicerane (22.6 miliardë euro) në vit, të financuara nga taksat e reja. “Kjo është një ëndërr që ka ekzistuar kohë të gjatë”, por që është bërë “e domosdoshme” për të adresuar papunësinë e lartë të shkaktuar nga rritja e automatizimit, tha AFP një nga etërit e iniciativës, Ralph Kundig.

Qeveria dhe shumica e partive politike të denoncuar një projekt utopik dhe shumë të shtrenjta. “Kjo është një ëndërr, pak marksiste. Plot me ndjenja të mira, por pa menduar kundërshtimet ekonomike “, ka thënë per AFP drejtori i Qendrës Ndërkombëtare për Studime monetare dhe bankare në Gjenevë, Charles Wyplosz. Sipas tij, në qoftë se lidhja midis pagës dhe punës është e prerë, “njerëzit do të bëjnë më pak.”, transmeton “Persheva Jonë”

Jo më ndihma juridike falas për emigrantët ?

Tema të tjera që do të votohet sot përfshihen procedura të përshpejtuara të azilit dhe autorizimin e diagnozës preimplantasionit. Për sa i përket azilit, ligji i ri i propozon për të përshpejtuar procedurat, shumë prej të cilave do të përfundojë në 140 ditë. Ajo është mbështetur nga 60% e votuesve, nëse dikush beson sondazh gfs.bern.

Kundërshtarët e projektit për pjesën e tyre të denoncuar ofrimin e ndihmës juridike falas për emigrantët, ndërsa zviceran nuk kanë të drejtë dhe thjeshtimit te  procedurës së miratimit të duhur për të hapur qendra per azil federal.

SHPËRNDAJE