Akuzat dhe kërkesa e tashme e Beogradit ka shokuar mediat zvicerane, të cilat, sikur „Le Temps“ shtrojnë pyetjen se pse Bogradi e kërkon tash ish-luftëtarin e UCPMB-së, pas nëntë vitesh qëndrimi në Zvicër, e jo më parë ?! Kësaj pyetje i jep përgjigjen deklaratat e zyrtarëve nga Presheva z.Besim Adyuli kryetar i kuvendit komunal. Gazeta zvicerane „Le Temps“ duke ju refruar agjencisë informative kombëtare „Presheva Jonër“ ka shkruar sot se “në një intervsitë për agjencinë shqiptare „Persheva Jonë“ Besim Abduli, kryetar i Kuvendit të Preshevës ka kërkuar nga autoritet zvicerane që të mos ekstradohet ish-luftëtari i UCPMB-së në Serbi për shkak rrezikimit të jetës së tij…“  Gjithnjë sipas gazetës zvicerane duke u thirrur në agjencinë „Presheva Jonë“, ka shkruar në vazhdim se për Riza Halimin, një deputet shqiptar nga Lugina e Preshevës në Parlamentin e Serbisë  „arrestimet dhe dënimet e fundit ndaj të rinjve shqiptarë nga ana e gjykatave serbe janë procese të montuara, arbitrare dhe me motive politike, prandaj Zvicra nuk ka nevojë të  bie në grackë të këtyre akuzave të pabaza nga Serbia..“

 

LE TEMPS: Arrestimi i ish-ushtarit të UCPMB-së në Zvicër një dosje sa e nxehtë, po aq e komplikuar mes Bernës dhe Beogradit

Gjenevë, 29 prill / AIK-Presheva Jonë

 
Rreth rastit të Shemsi Nuhiut, i arrestuar më 14 prill të këtij viti, mu në ditëlindjen e tij, në Vevey të Zvicrës me një kërkesë të ambasadës serbe në Bernë, më 8 mars të këtij viti ka shkaktuar reagime të ashpra sikur nga komuniteti shqiptarë në Zvicër po ashtu edhe nga mediat e këtushme. Normalisht autoritetet zvicerane pas cdo arrestimi pret nga vendet e orgjinës të ekstradohet brenda 18 ditëve. Por, për rastin i ish-ushtarit të UCPMB-së as pas dy jave asgjë e re. Në fakt akstardimi i tij pë rnë Serbi siq  e kekron Beogrdai është ngrirë urgjent nga dy avokatët e njohur zvicerna, ai në Lausanne z.Ludovik Tirelli, dhe tjetri në Gjenevë vakoati i njohur me renome ndërkombëtare z.Jacques Barillon
 
Dhe pas këtyre reagimeve nga gjitha anët përfshrië këtu edhe ata nga Presheva zyrtare, Zvicra duket se po mendohet ku ta dërgoj ish-luftëtarin e UCPMB-së, qytetarin nga Kosova Shemsi Nuhiun, në Boegrad apo Prishtinë edhe pse kjo e fundit ende nuk e ka kërkuar zyrtarisht. Por  burimet nga ambasada e Kosovës në Bernë dhe Gjenevë i kanë deklaruar agiencisë sonë se kjo kërkesë është në shqyrtim e sipër dhe do të bëhet së shpejti. Megjithse ambasadori i Kosovës në Bernë Naim Malaj për shtypin zviceran është shprehur se ky rast tashmë është në duart të Bernës dhe duhet lënë që fjalën ta japin drejtësi zvicerane.
 

Arrestimi i i ish-ushtarit të UCPMB-së, që në fakt Serbia në aktakuzën e vetë e kërkon si ish-ushtarë i UCK-së  ka pushtuar ditëve të fundit shtypin zviceran. Ndërsa sot në faqen e parë, duke vazhduar në brendi në dy faqe tekst e përditshmja zvicerane autoritative „Le Temps“ merren kryekëput me dosjen e Shemsi Nuhiut nga sholla e mesme, pastaj në front si luftëtar i UCPMB-së e deri në Vevey të Zvicrës i cili jeton dhe punon me familje e tij qe plotë 10 vite. 

Akuzat dhe kërkesa e tashme e Beogradit ka shokuar mediat zvicerane, të cilat, sikur „Le Temps“ shtrojnë pyetjen se pse Bogradi e kërkon tash ish-luftëtarin e UCPMB-së, pas dhjetë vitesh qëndrimi në Zvicër, e jo më parë ?! Kësaj pyetje i jep përgjigjen deklaratat e zyrtarëve nga Presheva z.Besim Adyuli kryetar i kuvendit komunal. Gazeta zvicerane „Le Temps“ duke ju refruar agjencisë informative kombëtare „Presheva Jonër“ ka shkruar sot se “në një intervsitë për agjencinë shqiptare „Persheva Jonë“ Besim Abduli, kryetar i Kuvendit të Preshevës ka kërkuar nga autoritet zvicerane që të mos ekstradohet ish-luftëtari i UCPMB-së në Serbi për shkak rrezikimit të jetës së tij…“  Gjithnjë sipas gazetës zvicerane duke u thirrur në agjencinë „Presheva Jonë“, ka shkruar në vazhdim se për Riza Halimin, një deputet shqiptar nga Lugina e Preshevës në Parlamentin e Serbisë  „arrestimet dhe dënimet e fundit ndaj të rinjve shqiptarë nga ana e gjykatave serbe janë procese të montuara, arbitrare dhe me motive politike, prandaj Zvicra nuk ka nevojë të  bie në grackë të këtyre akuzave të pabaza nga Serbia..“

SHPËRNDAJE