Résultat de recherche d'images pour "Nehat I. (54) wurde erstinstanzlich zu 18 Jahren"St.gallen, 2 nentor  -Preshevari i akuzuar per nje krim ne St.Gallen te Zvicres ka pranuar se ka  vrare një shqiuptar në vitin 2014. Gjykata kantonale zvogëloi dënimin kunder nga 18 në 16 vjet. Pervec buajtjes se denimit ai do të duhet të paguajë 278’000 franga për familjen e viktimës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Berna.

 

 

Rasti i preshevarit qe vrau nje shqiptar në një xhami te Zvicrës serish para gjykatës

Para dy-tri vitesh (22 gusht 2014) një shqiptar rreth të 50-ave është vrarë në orët e pasdites në xhaminë “El Hidaje“ në St.Gallen pas namazit të xhumasë, kishte njoftuar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra, duke ju referuar burtimeve te policise kantonale.

Një patrullë policore kishte arritur pak  minuta më vonë në vendin e ngjarjes duke arrestuar personin i cili mbante ne dore një pistoletë, ka thënë zëdhënësi, Gian Andrea Rezzoli.

Porocesi Gjyqi ka rifilluar dje, nën një siguri të madhe. Mbrojtësi i vrasësit të xhamisë Nehat I. * (54) kërkoi një raport të ri, kurse prokuroria dënimin maksimal.

Sipas deshmitareve okular, burri nga Presheva qelloi me 5 plumba një shqiptar të po njëjtës moshë për hakmarrje ngase ia paska vrarë me herët të vëllanë.

Nehat I. (54) u dënua me 18 vjet për vrasje në shkallë të parë. Ai e shtiu viktimën e tij pas namazit të së premtes në St.Gallen. Prokurori në gjyq tha  se dorasi Nehat I. kishte bere nje ekzekutim.

54-vjeçari nga Presheva kishte apeluar kundër aktgjykimit të Gjykatës së Qarkut në St. Gallen në maj 2016. Në shkallën e parë, ai u dënua me 18 vjet burg për vrasje, duke rrezikuar jetën dhe shkeljet e shumta të ligjit të armëve.

Viktimat dhe autorët qe dikur ishin miq para 2o vitesh (1997) kishin therrur vëllain e Nehat I. ne  Walenstadt SG gjatë një grindjeje mes tre burrave shqiptarë. Kryerësi i dyshuar, një ish-koleg i të akuzuarit, u lirua në vitin 2001 për vetëmbrojtje.

Sipas aktakuzës, ish-koleg ishte armiku sepse ai kurrë nuk e kishte  mbajtur fajlën,  Besën, si i thikne shqiptaret (kusht paqes pas drejtës zakonore shqiptare “Kanuni”), thuhet ne raportin e gjykates.

Të martën para gjykatës kantonale të Shën Gallenit, i akuzuari thoshte se nuk donte të bënte me hakmarrjen. “Isha i frikësuar dhe në depresion,” tha ai. Ai ishte ndjerë i përndjekur nga viktima e mëvonshme M.B. “Kam humbur kontrollin..” tha 54-vjeçari, i cili jeton në Zvicër që nga viti 1986.

Ai e kishte marrë armën nga bodrumi si mbrojtje dhe kishte shkuar në St. Gallen në xhami. Ai vetëm kapi vendimin kur e pa viktimën në xhami. Ai nuk donte të lëndonte adhuruesit e tjerë në xhami.

“Ishte një ekzekutim. I akuzuar ka qëlluar qëllimisht viktimën e tij..” tha prkurori, kurse mbrojtesi i tij  ka shtuar se “Ekziston një lidhje mes vrasjes së vëllait dhe aktit në xhami..” Ai kërkoi një bindje për vrasjen e qëllimshme, vrasjen eventuale. Mangësia e jetës nuk u mohua më. Megjithatë, dënimi duhet të jetë më i ulët se në shkallën e parë.
Avokati mbrojtës kërkoi një raport të ri psikiatrik. Përpara se gjykata e rrethit të ishte raporti privat që i pandehuri ka vërtetuar debitorin e reduktuar, nuk është marrë parasysh. Nehat I., i papunë dhe i sëmurë prej sëmundjeve të zemrës për vite me radhë, ishte nën stres të madh emocional përpara aktit.

Zyra e prokurorisë publike kërkoi një dënim me burg prej 20 vjetësh. Nehat I. kreu një vrasje të planifikuar hakmarrëse. “Ishte një ekzekutim. Kryerësi me dashje gjuajti viktimën e tij ” tha prokurori.

 

SHPËRNDAJE