Bujanoc, 1 nentor  -Instituti i Shëndetit Publik në Vranjë (ZZJZ) shpalli epideminë e lisë se qenit në komunën e Bujanocit. Derisa popullata kërcnohet me vdekje nga semundjet, lideret bëjnë fushata, luftojne per karrigë, njofotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Vaksinimi urgjent në Bujanoc

Epidemia u deklarua në territorin e kësaj komune pasi Instituti Torlak konfirmoi një rast tjetër të sëmundjes së lisë në Bujanoc.

Prania e lijes se qenit u zbulua tek një vajzë njëzetvjeçare, studente nga Bujanoca

Fjala është për formën më të lehtë të sëmundjes, prandaj pacienti nuk është i shtruar në spital, por është në izolimin shtëpiak.

Dy raste të ngjashme të morbillomës në një territor nënkuptojnë epidemi, epidemiolog ZZJZ, Dr Biljana Popoviç.

– Janë deklaruar masat që janë përcaktuar para epidemisë, që do të thotë mbikëqyrje e shtuar dhe përpunim i plotë i secilit rast të dyshuar individual.

Një pacient i dyshuar për lisë është i detyruar të raportojë tek agjenti infektiv dhe mostrat e gjakut dhe thupra dërgohen në Institutin “Torlak” – konfirmon Dr. Popoviç.

Në Bujanoc është duke u kryer vaksinimi emergjent i fëmijëve kundër lotëve, e cila është mbrojtja e vetme kundër kësaj sëmundjeje që mund të jetë shumë e rrezikshme.

SHPËRNDAJE