Preshevë, 21 shkuirt – Në kuader te projektit “Përmirësimi i qeverisjes së mirë në nivel lokal” si pjesë e programit më të gjerë “Mbështetje”. Zhvillimor Komunal Qeveria Zvicerane nëpërmjet promovimit të qeverisjes së mirë dhe përfshirjen sociale – PRO zviceran “, zbatuar nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Shërbimet e Projekteve (UNOPS) ju eshte dhene shpërblime dhe mirenjohje për komunat dhe komunat urbane e cila në vitin 2018 ka kontribuar më së shumti me zhvillimin dhe zbatimin e parimeve të qeverisjes së mirë në territorin e saj. Por ektu mungojne dy komunat shqiptare Presheva dhe Medvergja, njofotn agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Paragjykimi është se ligjet në Serbi nuk zbatohen në mënyrë adekuate, dhe kjo dëshmohet nga fituesit e Konkurrencës së Praktikës më të Mirë Kombëtare në zbatimin e parimit të qeverisjes së mirë, tha Ministri i Shtetit administrimin dhe vetëqeverisjen lokale të Serbisë Branko Ruzhic dhe shtoi se “shpërblimet i përkisnin vizionarëve” te cilet punojne vetëqeverisjet lokale.

Shteti ka miratuar Ligjin për e-qeveri, e cila e ka zbatuar administrimin e Novi Pazarit dhe futi zyra e-regjistrit përmes të cilave qytetarët paraqitur peticione, “tha Ruzic. Ai theksoi se Rome efektivisht zbatimin e Ligjit për Vetëqeverisje Lokale, qyteteve dhe komunave, i cili siguron se qytetarët janë konsultuar rreth ku dhe çfarë për të ndërtuar të holla nga buxheti. Ligji është, siç tha ai, është e mundur që qeveritë lokale janë bashkuar si të zbatohen në praktikë Vlasotince dhe Bojnik dhe kërkuesit e ndërtimit të zgjidhë problemin e qenve endacakë.

Se të gjithë qytetarët janë njësoj të rëndësishme treguan komunën e Beogradit e Vracar, e cila zbaton një strategji për përmirësimin e aksesit për personat me aftësi të kufizuara, tha ministri Ruzic tha se detyrë

Ministritë që e udhëheqin qeverinë dhe qeverinë për të krijuar menaxhim për të mirën e të gjithëve.

Ambasadori i Zvicrës në Beograd Philippe Guex tha se vendi ofron ndihmë për Serbinë për krijimin e qeverisjes së mirë në nivel lokal dhe tani është duke treguar rezultate. “Qeverisja e mirë është një parakusht për zhvillimin socio-ekonomik, në bazë të demokracisë dhe respektimit të të drejtave të njeriut”, tha Guex, duke shtuar se ai është i bindur se ka shumë qeverive lokale që do të zbatojnë parimet e qeverisjes së mirë, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sekretari i Përgjithshëm i SCTM Djordje Stanicic tha se ai ka investuar një shumë përpjekje dhe punë që është financuar nga Zvicra arritur rezultate të mira.

“Ne jemi të përfshirë në të gjitha proceset e funksionimit të vetëqeverisjeve lokale, nga planifikimi në organizimin e trajnimit, në mënyrë që administrata lokale të bëhet një shërbim modern qytetar”, tha Stanicic.

Kreu i Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Shërbimet e Projektit të UNOPS në Serbi, Mikel Telatin, tha se ishte i kënaqur që përpjekjet e përbashkëta rezultuan me frytet dhe përmirësuan jetën e qytetarëve, veçanërisht grupet e margjinalizuara.

“Ky konkurs, i cili është themeluar me mbështetjen e Qeverisë Zvicerane, duhet të inkurajojë qytete dhe komuna të promovojnë aktivisht shërbimet e tyre për qytetarët. Prandaj është e rëndësishme për ne që Ministria e Administratës Shtetërore dhe Vetëqeverisja Lokale do të vazhdojë t’i japë këto çmime “.

SHPËRNDAJE