Sipas shifrave të fundit të Zyrës Federale të Statistikave (OFS) në Zvicër  në këtë vend në vitin 2010  ka pasur 43’257 martesa, prej të cilave pas pak kohe mbi gjysma e tyre divorsocohen (ndahen) duke prishur kurorëzimin. Shqiptarët janë të tretët në radhë që zviceranet i duan për burrë…..Vazhdon…me Like…

[wp-like-locker]Jo zyrtarisht Zvicra sot ka mbi 500 dhëndurë  shqiptarë, ndërsa shqiptarët sot kanë mbi 800 dhondurë zviceranë, vetëm në Gjenevë kemi 30 femra shqiptare të martuara për Zviceranë, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

Neuchatele, 29 maj

 

Sipas shifrave të fundit të Zyrës Fedeale të Statistikave të OFS në Zvicër  në këtë vend në vitin 2010  ka pasur 43’257 martesa, prej të cilëve 2/3 apo 29’300 për herë të pare, kurse 13’959 martesa tjera për së dyti apo së treti…Kurse pas pak kohe ka pasur 22’081 divorse (ndraje), prishje të kurorëzimit. Dmth gati gjysma nga martesat paraprare.

 

 

Gratë zvicerane tremen nga meshkujt shqiptarë

 

Martesat në Zvicër të meshkujve zviceranë me femra të  huaja (8330), ndërsa 6.985 gra zvicerane kanë marrur për burra të huaj. Kurse zviceranët të martuar mes veti, dmth mes bashkëkombasve të vetë, janë 22100 qifte..

 

 

Femrat zvicerane që martohen masoviksiht edhe me të huaj. Për të zgjedhur për bashkëshort të tyre preferojnë në radhë të parë italianët pastaj gjermanët dhe menjëherë dhe pas tyre vijnë shqiptarët. Supas statistikave të OFS  1150 zvicerane gjatë vitit 2010 kanë zgjedhur për burrë një gjerman, 1045  femra zvcierane kanë zgjedhur për burrë një ialian.  Kurse sipas shifrave jo zyrtare  mbi 500 femra zviceranë kanë zgjdhur për burrë një shqiptarë, 458, 430 femra zvicerane kanë zgjedhur një burrë turk.

 

Shqiptarët janë meshkujt e tretë (pas gjermanëve dhe italianëve) që zviceranët prefrojnë të marotohen. Më të padëshiruarit për në “krevat” duiket të jenë  turqit.  Nga këto shifra del se femrat zvcerane kanë drojë, tremen nga meshkujt, burrat shqiptarë të cilat, sipas shifrave të qifteve sipas OFS del se shqiptarët në “krevat” nuk janë as më të mire por as më të këqinjtë.

 

 

Meshkjut shqiptarë tregojnë, ndërsa femrat nuk tregojnë se janë martuar për letra apo për dashuri me zviceranët

 

Këto shifra, nuk mund të merren të sakta, për shkak se shumë kosoavrë ende posedojnë pasaporta serbe, ka deklaruar agjencisë sonë një zyrtarenga Zyra Federale për Statisika nga Neuchateli, sepse sipas saj, ky numër i martesave mes shqiptarëve dhe zviceranëve është shumë më i madh, nëse kemi parasysh se komuniteti albanofonë në ketë vend është më i madhi numerikisht, por në mesin e tyre,  një numër i konsidertueshëm i ketyre martesave janë bërë për “letra”.

 

 

Po, as  numri i femrave shqiptare që preferojnë zviceranët nuk eshtë i pakët, ku sipas burimeve tona janë mbi 800 femra shqiptare të cilat janë të martuara për zviceranë. Nga ky numër vetëm në Gjenevë kemi 30  dhondurë zviceranë. Këto femra shqiptare të martuara me zviceranë, nuk janë cfarëdo femrash, ato  madje janë emra të njohur për publikun tonë  ose rrjedhin prej familjesh intelektualësh, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva jonë”. Njëra nga to  i ka thënë sot agjencisë sonë se “më mire të martohem me një zviceran se me një serbë, të cilat martesa ditëve të fundit po zgjerohen në Shqipëri..”. Se martohen pa interes (për letra) apo për dashuri, ato këtë nuk e thonë.[/wp-like-locker]

SHPËRNDAJE