Të arkivolet të tre anëtarëve të familjes mbretërore të “Jugosllavisë” së vjetër,  Paul Karagjorgjevic u zhvarrosën nga varrezat premten në mëngjes Bois-de-Vaux në Lozanë. Ata do të riatdhesohen nga Lausanna më 4 tetor në Topola afër Beogradit, shkrujnaë mediat zvcerabe, transpmeton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

Lausanne, 29 shtator

 

 Zhvarrosen  në Lausanne tre anëtarët të mbretërisë së Karagjorgjevicëve, transefrohen më 4 maj në Beogard

“Kjo është një ditë shumë e rëndësishme për familjen time dhe për Serbinë”, tha Elisabeth Karageorgevic, Princesha e Jugosllavisë e shoqëruar nga djali i saj Nikolla (1971) nga Londra dhe vajzën e saj Catherine Oxenberg (1961)  e ardhur enkas  nga  Malibu (California), ku atje ajo është  aktore.

Polemika historik

“Babai im trajtohej si një tradhtar deri në vitin e kaluar. Por ai ishte një hero i cili vuajti për asnjë arsye “, tha Princesha duke denoncuar historinë. Tre arkivolet të zhvarrosiura sopt në Lasuanne të Zvcirës janë ato të mbretit jugosllav Pal Karagjorgjevic (1893-1976), gruaja e tij, Olga Karagjorgjevic  1903-1997), Princesha e Greqisë dhe Danimarkës, Princi dhe djalit të tyre Nikollës (1928-1954).

Arkivolet do të transportohet nga rruga në Serbi. Mesha është caktuar për 4 tetor në Beograd para se ata të bashkohen me kasaforta e familjes dy ditë më vonë. “Zvicra është vendi i parë që na ka strehuar pas luftës, ku unë fillimisht shkova në shkollë në Clarens (VD)” tha Elisabeth Karageorgevic.

 

Dje eriudha të trazua, sot  histori kontarevrze

Mbrenti jugosllav Pauli vdiq në shtator 1976 në Paris  i cli më 25 mars 1941, kishte  nënshkruar paktin në Vjenë që lidhte vendin e tij të fuqitë botërore, ku pastaj ezultuan demonstratat masive në Beograd,  kiu marrëveshja ndërpitet dy ditë më vonë. Nazistët pushtuan Jugosllavinë më 6 prill. Familja e Palit ka jetuar në Afrikën e Jugut gjatë luftës dhe monarkia ishte shfuqizuar pas luftës.

SHPËRNDAJE