Analisti politik dhe ish-zyrtari i lartë i Kosovës Azem Vllasi ishte një nga objektivat e para të liderit serb Sllobodan Millosheviq.

Sot, dekada më vonë, në një intervistë për Vijesti.ba, ai thotë se në Serbi nuk ka ndryshuar asgjë që nga koha e Sllobodan Millosheviqit, i akuzuari për krime lufte në Hagë.

“Vetëm se ai nuk është më aty, po ashtu edhe rrethanat kanë ndryshuar, kështu që Serbia nuk mund dhe nuk guxon të sulmojë askënd. Në kohën e Millosheviqit, ata u përpoqën për “Serbinë e Madhe” me fuqinë e armëve të APJ-së dhe krimet e tmerrshme. Gjithçka ishte e kotë, Serbia është ajo që ishte edhe më parë. Tani po flasin për “botën serbe”, domethënë Serbia është vendi i të gjithë serbëve. Por, nëse është e mundur, në mënyrë paqësore. Nuk ka asnjë nga këto. Ne, viktimat e mundshme të asaj ideje, banorët e Sidës, shqiptarët, malazezët… e kuptojmë këtë dhe jemi të kujdesshëm. Nuk do të jetë e mundur përmes vendeve tona. Nuk kemi asgjë kundër Serbisë, përndryshe gjysmë bosh, të jetë vendi i të gjithë serbëve, nëse të gjithë duan të jetojnë atje. Por ata serbë, jashtë Serbisë, në vendet tona, mund të jetojnë vetëm si qytetarë të barabartë me ne që nuk jemi serbë, me të tjerët. Një lloj shkëputjeje, duke sjellë pjesë të vendeve të tjera në Serbi, nuk mund të bëhet fjalë. Këto plane dhe aspirata krijojnë vetëm trazira në mjedis. Në vend që të jetojmë në bashkëpunim, në paqe, sa më mirë, normalisht si të gjithë në Evropë, ne fqinjët duhet të shqetësohemi për një Serbi të tillë. Dhe sigurisht ne mbrohemi”.

Vllasi thekson se “për fat të keq ka më shumë frikë nga lufta nga agresioni rus kundër Ukrainës se sa flitet për paqe.“Të gjitha vlerësimet serioze thonë se Rusia është e interesuar të shkaktojë trazira dhe destabilitet në rajonin tonë përmes aleatit të saj Serbisë. Serbia nuk kërcënohet nga asnjë vend në rrethinën e saj, dhe Vuçiq mburret se Serbia po forcohet ushtarakisht, e vetëdijshme se NATO është gjithandej Serbisë. Mirëpo, ne në Kosovë, Bosnjë dhe Mal të Zi duhet të jemi vigjilentë që Serbia të mos na shfaqet nga brenda përmes serbëve ekstremë në vendet tona. Si rasti i Banjskës, ku pati një përpjekje të dukshme nga Serbia për të destabilizuar Kosovën dhe për të shkëputur pjesën veriore të saj. Fatmirësisht, veprimi efektiv i policisë sonë e shtypi atë sulm terrorist, kështu që supozoj se Serbia ka nxjerrë disa mësime prej tij. U bë e qartë se Kosova nuk është as një i ashtuquajtur, as i rremë, por një shtet i vërtetë i aftë për të mbrojtur veten. Historia e forcimit ushtarak të Serbisë i shërben edhe Vuçiqit për të konsoliduar pushtetin e tij. Ndjekësit e tij duan ta dëgjojnë këtë dhe të mburren sesi të tjerët kanë frikë nga kjo”, thotë Vllasi në një intervistë për Vijesti.ba.

SHPËRNDAJE