serbbr11Bujanoc, 16 korrik -Ternoci i Madhë i Bujanocit serish ne faqet e paar te gazetave. Per Ternocin e Madhe nga mediat serbe te Boegrdait kane shkuar se “aty nuk guxon te hyje kämbe polcise dhe xhandaremrise serb” (“Veliki Trnovac glavni grad Bujanovca, Selo u koje žandarmerija ne ulazi..“)  situate kjo e cila, ka shqetësuar banoret e ketij fshati te banuar me shiptare ne Jug te Serbisë. Sipas  gazeteva ky fshat eshte ne shenjester te diskriminimit politik ne njerne anë, dhe dhe ne anen tjeter nga kercnimet e bandave kirminale dhe mafioze.

troncaassQyetateret e ketij fshati kane rrefyer për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” se kernimet vijne nga gjtha anet. Ketu me te kercnuar jane vajzat e reja. Ato nuk guxojn e kane te dalin naten apo te dalin vetëm pa prinder . Më se keqi jane fajzat  pa prinder, pa mbrotje te cilat shpesh jane viktime e bandave apo kercnimeve te cilat refuzojne konsumimin, trafikun e droges apo prostituciuonin. Per keso rastesh eshte e njoftuar edhe policia lokale, por siq shkruajne  gazetat serbe ne Beograd sikur “Blic” se “ne Ternoc mafia eshte me e forte se policia dhe ata skane cka t ju bejnë ketyre mandave kirminale te cilet edhe ataq kane friken te hyjne brenda fshatit Ternoci i Madh.

Sipas gazetave serbe kjo siuate e padurueshme deh epasigurt ne kete fshat ka bere qe “Gjysma e Fshtit Ternoc te Madh kanë ikur në Zvicër, Gjermani, Belgjikë.  Trnovci i Madh është baze e bandave dhe veprva kiriminale. Nëpër kete fshat te ecësh me makinë, sidomos me targa të Beogradit, nuk është e këshillueshme” ka phuar Dragan Stamenkoviq, një zëdhënës i Departamentit të Policisë në Vranjë.

Me shqetesuese eshte edhe fakti se shume shkollare, siodomos vajzat e reja jane ne rrezik te cdilatjane kercnuar disa here hajte  shkuarjes ne shkolle ne oret e hershme te mëngjesit apo duke u kthyer naten nga shkolla, sidomos gjate stinës së dimrit, kur dita është më e shkurtër.

 

Presheva akuzon Serbine se diskriminim politik dhe ekonomik  po largon të rinjtë joi vetem ne vdent oksidentale, por edhe në Siri

jonuziizzBanoret e Ternocit te Madh sikur edhe at Bujanocit dhe Lugine se Presheves nuk e mohojne se po dalin jashte, por sipas tyre, ky largim ju eshte iponuar per shkak, siq thone ata “shteti serb ja ka mbyllur dyert gjithkah, dhe rajoni eshte i paperspektive, pa pune, pa universitet, te rrethuar nga policia, ushtria, xhandermeria, ktu s’ka buke per neve… ” Lideret e Preshevës akuzojne Serbine se Luginen e kane shndrruar ne poligon dhe fabrike te “kimit te organizuar”

 

buancoccNdryshe edhe kryetari KKSH-së Jonuz Musliu sikur edhe lideret tjere nga Presheva per agjencine e lajemeve “Presheva Jonë” ka ne deklaruar se  “sikur ne Lugine te kishte punë,  universitet, persepektivë.. edhe krimi i organizuar, kontrabadna, eksodi , madje edhe shkuarja ne Siri.. do te ishte më e vogel,., Cfarepespektiva mund t ekene femijet tane kur ata nu kane kushte per shkolle, nuk kane tekstet shkollor per të meusar dhe krejn nrormale se rinai jone po na iken në perendim “.

 

Liderët Lugiens se Preshevës akuzojne Serbine qe ne Luginë  po “prodhon”  dhe shton kriminalitetin, duke imponuar njerezit, sidomos te rinj te dalin jashte vendit,  per te fituar kafshaten e bukes, madje ndonjeri edhe mund te gaboj te marrin rrugen ne drejtim të Sirise. Diskriminimi politik dhe ekonomik bashke me luftën per ekzistence te fut gjithëkath, i fut te rinjte ne gershëre, madje edhe ne luftë..”

 

Bekgzim Kmbaeri kryetar i KDNJ: Shqiptaret ne Bujanoce dhe Lugine jane shtypur dhe diskrminuar nga gjtha sferat

begzzrr“Danas”  percjelle nje deklarate e Belgzim Kamberit, kryetar i KDNJ sipas te cilit “nuk e përjashton ndikimin më të fortë të elementëve radikalë islamikë në jug të Serbisë lidhur me ndarjet që ekzistojnë në komunitetin fetar islamik në jug të Serbisë.”

“Unë nuk shoh se përndryshe do të jetë një përshkallëzim i ekstremizmit fetar, sepse nuk ka asnjë arsye të dukshme. Kjo mund të rehabilitohen vetëm progres ekonomik për vite me rradhë, të paktën në territorin e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës nuk është edhe në horizont ” ka thënë ne fund z.Kamberi.

 

SHPËRNDAJE