EKSKLUZIVE: Gjatë bisedës me kryenegociatoren kosovare znj.Edita Tahiri, zv.kryeministreshë e Republikës së Kosovës ka treguart qartë për agjencinë informative Kombëtare “Presheva Jonë” lidhur me dialogun mes Kosovës dhe Serbisë në raport me (mos) përfshirjen e cështjes shqiptare nga Lugina e Preshevës në këtë proces.

 

Prishtinë, 13 prill / AIK-Presheva Jonë

Lidhur me fillimin e dialogut mes Kosovës dhe Servbisë si dhe Lugina  e Preshevës në ektë proces znj.Edita tahiri fillimisht për agjencinë tonë ka sqaruar se “ju e dini shumë mire se ky dialog nuk është as politik, as për status e as për megjë. Pra megjtë bashkë me perspektivën e të ardhmes së Luginës së Preshvës ashtu edhe e Serbisë, Kosovës…do ta jenë kan Evropa e bashkuar. Dhe Serbia e dinë mirë se me shqiptarë të diskimunuar nuk mund t’i bashkangjitet kësaj familje të madhe Evropiane. Dhe në kërtë proces që po zhvillohet në Bruksell për momentin jane edhe dy përfaqësues të dy shteve që ju prijnë ketyre bisedimeve, njëri nga Prísthina, dmth unë dhe tjetri nga Beogradi, serbi Stefanovic. ..”

Bisedimet mes Prishtinës dhe Beogrdait, vzahdon znj.Tahiri janë thjesht teknike mes dy shtetve, pra Kosovës dhe Serbisë. “Prandaj, aty nuk do të ketë delegacione apo përfaqësues të komuniteve..por thjesht janë dy pale të dy shteve një nga qeveria e Kosovës dhe tjetra nga ajo e Serbisë. Në bisedime që janë tërësisht teknike do të përfaqësoj edhe interesat e dy shtetve dhe jo të pakicave..për ketëe  njoftova edhe përfaqësuesit shqiptare”nga Lugina e preshvës të cilët i prita ditëmë aprë në Prishitnë…Edhe nga takimi me liderët e Luginës as ata nuk e përmendën që të jenë pjesë e delegacionit ton, për shkaqe se dialogu nuk ka të bëjë për minoritet por për probleme, teknike të dy shteteve..Por ¨se rast se insistohet që në ektë dilaog të përfhsihet edhe cështja e pakicës serbe dhe të tjera, ne èpaydshim do të ndërramrin strategji të re cka nuk e besoj se do të arrijèë tek ajo sespe në ballkanin tonë kemi shumë kerkesa, aq me tpër kur dihet se vet serbia është ndertuar në baza tèë minoriteve..” shpjegon për Agjencinë Informative Kombëtare “Presheva Jonë” znj.Edita Tahiri shefe e delegacionit kosovar ne bisedimes me Serbinë. 

 

“Pra, unë siguroj shqiptarët e Preshevës, ata nga Kosova Lindore se nuk do të ketë përfaqësime të tilla, siq e përmendët nga pakica serbe e Kosovës, në këtë proces të filluar të bisedimeve teknike mes Prishtinës dhe Beogradit. Unë si udhëhqëse ju siguroj një gjë të tillë, fundja do të dëshmohet në vazhdimësi të procesit dhe prandj ketu s’ka vend për shqetësim. Pra takimet me palën serbe do të jenë eksluzivisht teknike, praktike për shembull lëvizja qarkullimi i lirë i njerezve, pastaj, cështja  e personave të  zhdukur, ato tregtare, të telekomunikacionit, pastaj ca probleme në pikat doganore numër 1 e 31 e keshtu me radëh ..pra siq po e shifni gjithe janë keto halle probleme teknike që priten të zgjiodhen në vazhdën e dialogut të posafilluar,..” pohon në fund znj.Tahiri. 

SHPËRNDAJE