MekaVatrikanirrrMekë, Vatikan, 4 shtator  -“Mbi 7 mije shqiptare sot, aktualisht gjenden ne Mekë (haxhë) 700 shqiptare në Vatikan” eshte ke titulli me shume si nje koncidence se sa cenim i lëvizjes se lire e shqiptareve te cilet kane te drejte te levizin apo te kenë  te drejte t’i  besojne kuj te duan, me shume apo me pak, ne ket rast xhamise apo kishes.   Pra eshe fjala konkretisht per shqiptaret multikonfesional ne Ballkanin e banuar me mbi 7 milionë shqiptare, shumica e besimit myslimanë, siq raportojne organizatat nderkombëtare dhe mediat boterore.

Do perkujtuarse dhe dhe sot ne Rome, “Nëne Tereza” mblodjhi ne Vatikan 100.000 katolik dhe muslimane, ne mesin e tyre edhe rreth 700 shqiptare nga Kosova, sqhiperia, maqedolnia itgalai dhe diapsora shqiptare pamvaresisht përcktimeve te tyre fetare te cilet ne duar nuk mbajnë asnje flamur as me kryq e as me hanxe, por ate kuqezi, siq u pa ne ekranet telvizioneve te njohura boterore,

Burimet e agjencise se  lajmeve “Presheva Jonë”  mesone se sivjet ne vendin e shenjte ne  Qabe (Meke-Medinaa) jane tubuar per te kryer obligimin dhe misonin er ytre paqesor mbi 2 milionë haxhinje te rinj, ku ne  mesin e tyre vetem shqiptare nga ballkani jane mbi 7.000. Kjo shifer del nga burimet zyrtare te Tiranes, Prishtines dhe Shkupit nga te cilat vende dje per ne Haxhe jane nisur mbi 3000 shqiqptarë, ketu duke mos llogaritur shqiptaret e Lugines së Presheves apo te Janinës.

Kurse, nga Turqia se paku 2000 shqiptare. Këtu s’do harruar se nga diaspora dje per ne Qabe jane nisur mbi 2000 haxhilere, kur vetem nga Zvicra jane 400 dhe 700 nga Gjermania, 500 nga Franca, 300 nga Austria dhe mbi 500 nga Amerika, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

 

Shqiptaret ne Ballkan  me shume multikonfesional, tolerante dhe shembull për boten e prishur,  se si jetohet ne harmoni! 

toelrncaass

Shqipëret në bote njihen si opulli me tolerente si dhe shembull të hamronise dhe basshkejteses fetare si u pa vitine klauar ne Paris dhe sot ne Vatikan ku sqhiptare e katolik, ku u pa aty ne trume dhe nje hgoxhe shiptare dhe  koke me koke aka nderuan Nene Terez ne flamurin kuqezi.

Ne nje tribun e nderkombëtare ne Zvicer kohe me pare në mesin e 10 referuesve, dijetarëve islamë nga mbarë bota në këtë tribunë morën pjesë edhe tre shqiptarë, imamë të njohur nga Ballkani: dr.Shefqet Kransiqi, imam nga Kosova dhe Imam Fadil ef. Musliu dhe Mufti Muamer Ef. Zukorlic nga Sanxhaku. Edhe myftiu kosovar Mr.Naim Ternava, kyretar i BIK-ut duke folur për tolerancen nderfetare ka pohuar per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” se “siukur bota te ndjek shembullin e bashkëjeteses nderfetare nder shqiptaret, sigursiht  bota nuk do te kishte kurr kriza as luftëra..”

“Nese do te ekzistonte nje Çmim Nobel per tolerance nderfetare, ai duhet t’i jepet shqiptareve ne Ballkan, sepse pa dyshim kete e meritojne…” ka deklaruar imami i njour shiptar  dr.Krasniqi.  Pra, me nje fjale, shqiptaret ne Ballkan  me shume multikonfesional, tolerante dhe shembull për boten e prishur,  se si jetohet ne harmoni!, ka shkruar ne fund agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

SHPËRNDAJE