lajdaccPreshevë, 3 korrik  -Slovakia nga sot e ka marrë përsipër presidencën e radhës së Bashkimit Evropian, ljam ky jo edheaq i mire simdos për Kosoven kur dihet se ky vend bashem me Serbine dhe Grenine nihet nga vednet e BE-së qe nuk e njohur Kosoven as pas 8 vitesh?! Sllvokia ne opinin nderkombëatre njihetj jo vetme si injruse e Kosoves por edhe e islamit, Ne fakt ajo erdhir ne kyre te BE-së jo per keto dy “epitet” por per shkak se i ka ardhur radha apo shorti, qe fatmiresisht ajo nuk do te jetë 6 vjet por vetme gajshte muaj, shkruan agjencia e lajemeve “Presheva jonë”.

Papavresisht se diploamcia e kosvare permes Enevr Hoxhas rivazhdon refrenine tij t enjohur priten, ket muaj e sivjet e n mot njohja e Kosoves nga dy vende, kater vende apo  5-6 duket me shume fushate se sa relaitet. Themi keshut sespe kosdba kur s ihste e zoja te lobojpe rnjohje te treaj muajve e viteve te fundit kur ne kyre te BE-së ishin ato vende qe e kihsin njohur Kosovne apo apo aleta te shoipatreve, athere cfare mund te presesh nga Slovakia, kur kjo vete se ka njohur Kosoven ?!

 

Integirmiet e evropiane për Kosoven jo vetem lobimi dhe diplomacia e dobet kosovare po vazhdon. por ky proces e ka zbehur se fundit edhe Sllovika e cial ne krye te BE-së erdhi ne nje kohe te paprfeshtatshm, ne  momentin më të ndjeshëm në historinë e bllokut të shteteve evropiane pas referendumit britanik për të dal nga BE-ja.

N ebitervsiten e fundit te shefit te diplomacise sllovake Miroslav lajcak për aencine e aljemeev “Presheva jonë” ai kishte deklaruar se “qevriatret kosoavre pak a shume e dijn epse  vendi nuk  njoh Kosovën”  Lajcak ka thënë ne vazhdim se “ne rajon është bërë shumë punë, porse sipas tij mbetet edhe shumë për tu bërë, sidomos lufta e kuder krimit te orgnaizuar dhe korrpucpionit qe ne ta njohim Kosoven dhe  nëse Kosova vertet mendon qe nje ditre të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian.”

Slovakia është bërë anëtare e BE-së para 12 vjetësh, ndërsa është edhe pjesë e eurozonës. Ndonëse çështja e BREXIT natyrshëm do e dominojë këtë periudhë, Bratislava është zotuar se do të merret edhe me forcimin e ekonomisë së BE-së dhe me tema të tjera urgjente.

Një nga veprimet e para do të jetë mbajtja e një samiti joformal liderësh të BE-së në kryeqytetin sllovak më 16 shtator, duke e shënuar kështu herën e parë që një samit i tillë nuk do të mbahet në Bruksel prej vitit 2010.

Megjithëse Britania zyrtarisht vazhdon të jetë anëtare e BE-së në këtë samit janë të ftuar vetëm liderët e 27 shteteve anëtare.

SHPËRNDAJE