Se a përket vizitave nga kolegët e saj nga Tirana dhe nga Prsihtina sehfja e parlamentit serb znj.Gjukic, në një bisedë për agjencinë informative kombëtare “Presheva jonë” është përgjigjur se kryeparlamentarja shqiptare Topalli i ka dyert e hapura dhe mund të të vijnë kur të duan në Beograd, kurse Jakup Krasniqi jo…” Zgjedhjeve të ardhshme paralemntare dhe lokale në Serbi është konfirmuar se ato do të mbahen më 6 maj të këtij viti.

 

Gjenevë/UNO, 23janar/AIK-Presheva Jonë

Se si e vlerëson sitatën aktuale në Luginën e Preshevës kryeparlamentarja serbe znj. Slavica Djukiq – Dejanoviq gjatë një bisede për agjencinë informative kombëtAre “Presheva jonë” ka deklaruar se “situata në jug të Serbisë, para në Luginën e Preshevës është e  mirë, madje shumë e mire sa që shkruajnë disa media. E them këtë sepse qeverisë serbe po bën gjithëcka cfarë është e mundur për t’i përgjigjigjur kërkesave të qytetarëve të asaj mbi zhvillimin dhe avancimin  e proceseve demokratike për pakicat në vendin tonë konfrom  standardeve ndërkombëtare.  Të drejtat e minoriteve në Serbi, siq e dini janë në proces e sipër, cka don të thotë se ato ditë e sa vie janë duke u përmisuar, përshifirë këtu edhe atë në Preshevë, Bujanoc  e Medvegjë. Autoritet tona janë duke punar intesivisht në këtë drtejtim  dhe në bashkëpunim me ato lokale për një situatë më të mirë si në fushën e arsimimit ashtu edhe në punësim, zhvillim ekonomik, kulturë e fushta tjera…”

 

Se a është koha që edhe në Luginën e  Preshevës  qytetarët të kenë një institucion të lartë shkollor, një universitet, siq kanë serbët në Kosovë? kryeparlamentarja serbe znj.Djukic në vazhdim pohon se “qeveri jonë në bashkëpunim me ministrin e arsimit kohë të fundit kla bërë hapa pozitiv në fushën e arsimit, proces ky i cili do të vazhdojë edhe më tutje. Sa i përket hapjes së një universiteti në Preshevë, kjo neve nuk na pengon, siq nuk na pengojnë hapja e akulteve, e degëve të ndyrshme univesritare në Bujanoc apo Preshevë. Por, për një universitet e gjithë mvaret nga kushtet, buxheti dhe kuadrot…Pra nëse gjitha keto do të siguroheshin në rajon, pse t’mos e kemi edhe një universitet në Preshevë…”

 

Se cfare janë marëdhëniet, bashkëpumnimi mes parlamentit serbe me atë të Shqipërisë apo të Kosovës dhe a pret vizita në Beograd të të homologes së saj shquiptare Topalli apo atij të Kosovës Krasniqi znj.Slavica Gjukiq përgjigjet se” marëdhëniet tona me kolegët e vendeve fqinje i kemi të mira, sidomomos me Malin e Zi, atë Shqiptarisë, Maqedonisë dhe të tjera. Sa i përket vizitave të kolegëve tanë ne jemi për bashkëpunim të ndërsjelltë dhe kemi vizita të vazhdueshme, ato vinë ose ne shkojmë tek ta.  Sa i përekt vizitës së znj.Topalli ajo i ka dyert qele në Beograd, ndërsa Jakup Krasniqi jo…”

SHPËRNDAJE