5c4565aacb9e194580fafe19d2fd5aacNdërtimi i Shtëpisë së Bardhë nisi më gurin e parë të themelit në korrik 1790 pa asnjë ceremoni formale. Ndaj dhe ka kontradikta për datën e ndërtimit të saj. Ca thonë ka filluar ndërtimi më 1 korrik 1790, disa të tjerë e shtyjnë edhe për dy javë të tjera, dmth, më 13-14 korrik.

Është interesante se Shtëpia e Bardhë e ndërtuar kryesisht nga skllevër të zeza, si dhe emigrantët pjesërisht europiane pore dhe nga ballkani, sidmos shiptare. Migracioni i shiptareve  te vjeter  ne  koninentin e ri, drejt Amerikes daton shume e me shume heret se se flitet t shkruhet ka phua për agencine e lajemeve “Presheva jonë” ekspetri dhe hisotrinai amerikan ne Gjenevë. Presidenti i parë George Washington nuk pati fat të përfunodj fatin e tij në Shtëpinë e Bardhë. Ai doli në pension nga presidenca para se ajo te jete ndërtuar plotësisht.

 

Shtëpia e Bardhë e ndërtuar nga skllevërit e zezak dhe emigrantët evropian dhe nga ballkani ne vitin 1792

capitol_hill-1080x675Në këtë ditë në 1792 vunë gurthemelin e Shtëpisë së Bardhë, rezidenca e presidentit amerikan në Washington D.C. Me këtë rast nuk kishte asnjë ceremoni formale, por thjesht filluar ndërtimin. Është interesante se Shtëpia e Bardhë e ndërtuar kryesisht nga skllevër të zeza, si dhe emigrantët pjesërisht europiane, shumica e të cilëve ende nuk kanë shtetësi amerikane.

Projekti për Shtëpinë e Bardhë bën një James Hoban, një irlandez etnik. Ndërtimi zgjati rreth 8 vjet dhe të kushtojë 232.371 dollarë dhe 83 cent (dollar atëherë kishte një vlerë shumë më të lartë se sot). Unë jam Projekti i pari President George Washington zgjedhur Hobanov, por pas Washingtonovoj shtëpia dëshira zgjeruar paksa, gjoja për të qenë të denjë për reputacionin e presidentit. Kështu, numri i boshtit dritare rritur nga 9 në 11, sa ka sot. Megjithatë, George Washington nuk jetoi për të përfunduar në Shtëpinë e Bardhë. Ai në pension nga presidenca para se ajo është e ndërtuar plotësisht. Pasardhësi i Uashingtonit, presidenti John Adams ishte presidenti i parë për të zënë në Shtëpinë e Bardhë.

 

Rezidenca kryesore, si dhe themelet e shtëpisë u ndërtuan kryesisht nga punonjës skllevër dhe të lirë afrikano-amerikanë, si dhe nga evropianë të punësuar. Pjesa tjetër e punës u krye nga emigrantët, të cilët s’kishin akoma shtetësinë. Ndërtimi fillestar u zhvillua në një periudhë prej tetë vitesh.Pastaj u ndryshua projekti. Kur përfundoi ndërtimi, muret e ndërtuar me gurë ranorë u lyen me një përzierje gëlqereje, kafeine dhe plumbi duke i dhënë shtëpisë ngjyrën e saj karakteristike dhe emrin. Shtëpia e Bardhë ishte gati për banim rreth datës 1 nëntor 1800.

 

Ndërtesa fillimisht mbante disa emra, si “Pallati i Presidentit”, “Rezidenca Presidenciale”, apo “Shtëpia e Presidentit”. Të dhënat më të hershme të emrit “Shtëpia e Bardhë” janë të regjistruara në vitin 1811. Ekziston një legjendë sipas të cilës, gjatë rindërtimit të strukturës u aplikua bojë e bardhë për të maskuar dëmtimin që kishte shkaktuar zjarri. Ndërsa një tjetër thotë se e ka origjinën nga shtëpia e Martha Custis Washington, së shoqes së  George Washingtoni, e cila kishte një shtëpi të bardhë në vendine saj të lindjes në Nju Kent, Virxhinia. Presidenti Theodore Roosevelt vendosi emrin formal “White House – Washington”.

 

John Adams u bë presidenti i parë që banoi në Shtëpinë e Bardhë. Adams nuk jetoi gjatë në shtëpi dhe menjëherë pas tij ishte radha e Thomas Jefferson, i cili dha idetë e tij se si duhej të ndryshohej Shtëpia e Bardhë.

SHPËRNDAJE