mikolllParis, 9 shkurt  -Nga Kosova në Villecresnes, përmes Komedisë Franceze apo Canal + (“Du Kosovo à Villecresnes, en passant par la Comédie Française ou Canal +.“) eshte ke ttiulli i shkrimit qe ka sjellur sot Le Parisien” udke bere fjalë për suksesin e nje migranti qe *eskodi i imopnuar” e beri aktor te vyeshem ne teatrot e Francës, Ai quhet  Imer Kutllovci i cili  në Francë kihste arritzur para 13 vjetësh. Ai tahsme eshte i njohur  pe rkomedinë franceze, luan dhe bënë pjesë në teatër bashke me gruan dhe trupën e tij, transmeton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë”

 

Ka 13 vjet të tjera, Imer Kutllovci nuk kishte vënë këmbë në tokën franceze, nuk e dinte asnje fjalë frenigjisht. Sot, ai luan në skenë gjatë gjashtëkëndëshe, me shfaqje e tij në këtë moment në teatrin e Mbretëreshës së Bardhë në Paris (XVIII). (Reine Blanche à Paris (XVIIIe).)

Kjo është 3 vjet ky aktor i 37 vjecar bashke me  gruan e tij Fanny, qe te dy emigrantë kosovarë që u takuan gjatë një udhëtimi në nje derstiancion., ne Franvë.
“Komediani, kjo është puna ime. Kam mbaruar studimet e mia në Prishtinia, kam luajtur ne Teatri Kombëtar të  Kosovës ” tho ne  frëngjshte te rredheshme dhe të zotëruar dramaturgu kosovar. (“« Comédien, c’est mon métier. J’ai fini mes études à Pristinia, joué au Théâtre national du Kosovo »”) U ul në vendin e Molieri, shtyrë nga gruaja e tij – “Unë kisha frikë për të ardhur në Francë dhe të mos jetë në gjendje të vazhdojë” të jetë një aktor, thotë Imeri-, ai u bashkua me Konservatorin Kombëtar të Arteve Dramatike si student jashtë vendit, transmeton “Presheva Jonë”

Kjo mundëson atë më pas për të integruar Comedy francez si artist ndihmëse – ai u bashkua me trupë e Martesës së Figaro nga Beaumarchais ose hundëgjatë Shakespeariane.

Ndërkohë, ai bëri paraqitje përsëritur në serinë e Canal + “ingranazhet” ose “Braquo.”
Kompania qu’Imer dhe Fanny kanë Kutllovci rritja ka prodhuar tre shfaqje, e fundit, “Emigrantët” nga Slawomir Mrozek është duke luajtur në Paris deri në mars. Ai përshkruan, me humor dhe talent, marrëdhëniet kundërshtues i dy emigrantëve – një politike, ekonomike tjetër, të dyja me vendin e tyre të origjinës me vendet pritëse. Kjo është “kompleksiteti” i emigrantit qu’Imer Kutllovci dëshiron të theksoj këtu, larg nga “klishetë” që shpesh mbajnë fjalë apo imazhin e njeriut që u largua vendin e tij, pavarësisht nga arsyet.

“Është shumë e vështirë për të jetuar një i ri, nuk ka subvencione”, pranon Fanny, edhe në qoftë se pjesa përmbush audiencën e saj çdo natë në bukuri fshatar e dhomë të vogël e Mbretëreshës së Bardhë.

“Emigrantët” Theatre de la Reine Blanche, Paris XVIII, e enjte dhe e shtunë deri në 21 orë.

SHPËRNDAJE