SHQIPONJA, qe identifikohen shqiptaret është një zog, lloj shpezi e zoja,  që punon aq vështirë dhe në mënyrë efikase sa çdo kafshë apo zog tjetër në punën e vete të përditshme do t’ia kane zili, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Shqiponja kujdeset për nevojat e saj dhe perkujdeset per te vegjëlit, pasatrdhesit e  saj me “djersën e ballit të saj” ( si thone hallall) për të thënë kështu. Por kur puna e ditës ka mbaruar dhe shqiponja ka kohë të lirë për të bërë atë që dëshiron, shikoni se si ajo zë kohën e tij të kohës së lirë: Ajo fluturon në majat më të larta në qiej, përhap krahët e saj dhe komplimente në sferat e larta sepse i pëlqen atmosfera e pastër dhe lartësitë. Vegimi nga lart është shumë më i gjerë, i gjerë dhe me sa duket i pafund. Asnjëherë nuk do të kishte menduar të shihte kaq shumë nga poshtë.

Derri, si derri edhe ai me hallin  e vet,  perpiqet te jetoj disi. Për dallim me  shqiponjën, ai eshte pak e shume me dembel dhe besa edhe nje lloj llaskuci (grykesi) madje edhe nje lloj paraziti, cka t’i japesh, bile dhe cka lënë te tjret ne pjata dhe “pisllek” ai i fshine, fort nuk zgjedh. Prandja dhe islami ka ndalur te hahet mishi i tij apo edhe ne perendim me ne fund e kane kuptuar se mishi tij nuk eshte i preferueshem (hallall) ne spitale. Nuk eshte edhe cudi se sharja me e keqe qe peredor sot njerëzimi eshte ky mos u ben si derr, mos u be i pisaft si derr, mos ha si derr cka do etj..

Por kur orët e punës mbarojnë dhe ai ka kohë të lirë, vëzhgoni se si kalon kohën e tij të lirë: Ai e zgjedh vendin më të butë të kullotës, madje per te  dhe rrotullon atje derisa të mbulohet me baltë sepse kjo është ajo që ai pëlqen. Vizioni i tij është i kufizuar në lapsin e tij, është i kufizuar, por i përshtatet atij, ai është në “zonën e tij të rehatisë” dhe merr kënaqësi në të. Dirt dhe ngushtësi janë universi i tij dhe ai nuk kërkon të shohë universet e tjera.

Ju mund të zgjedhim të jemi shqiponja ose derra apo “tifoze” te tyre

Nuk mund të dallojmë personalitetin e dikujt në mënyrën se si e kryejnë punën e tyre të përditshme. Por shikoni atë kur puna e tij është bërë, shikoni se ku po shkon, njoftoni bashkëpunëtorët e tij dhe çfarë bën kur bën atë që i pëlqen. Atëherë do ta njihni personalitetin e tij të vërtetë.

Nëse e njihni veten në këtë metaforë, shpresoj që të njihni veten në shqiponjë. Nëse nuk është kështu, unë ju inkurajoj që të ndjeni që krahët të rriten në anën e pasme dhe t’ju shtyjnë në ajër për të dalë nga përhapjet tuaja që kufizojnë të gjithë potencialin tuaj të bukur!

Ju uroj një ditë të bukur lart në ajër!

SHPËRNDAJE