The holy QuranRomë, 11 shkurt  -Një inxhinier amerikan e ka përdorur software analizë për të kontrolluar ne mënyre shkencore tekstet e dy librave të shenjta, Kuranin dhe Biblën, cka rezultatet janë të mahnitshme. Studiusit amerikan profesorit Anderson ka ardhur në përfundim: Teksti i krishterë përmban aluzione shumë më të dhunshme se homologu i tij musliman, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar mediave amerikan

Që nga rritja e terrorizmit islamik, Kurani është akuzuar rregullisht për inkurajimin e më shumë se tekstet e tjera fetare aktet brutale nëpërmjet vargjeve të ideologjisë vrastare. Papritmas, Tom Anderson, një inxhinier kompjuteri New York, të kërkuar për të verifikuar këto besime duke analizuar Biblën dhe Kuranin plotësisht objektive. Përfundim: teksti i krishterë përmban aluzione shumë më të dhunshme se homologu i tij musliman.

Si e bëri ai të arritur në këto rezultate? Ai projektuar një analizë software, OdinText, me ftohtësi që skanon dokumente dhe është në gjendje për të zbuluar prirjet në fjalorin e përdorur në fjalë kyçe të zgjedhur dhe sinonime. Janë shfaqur të gjitha tetë emocionet e mëdha njerëzore apo gëzim, shpresën, zemërim, neveri, trishtim, habi, frikë / ankth dhe besimin. Në tërësi, rreth 886’000 fjalë u analizuan në të gjitha.

 

Papa, duke puthur librin me me vlerë ne botë, Kuranin paqësor

papapaaddd

Rezultatet e studimit: Bibla (të dyja Dhiatat) përdor koncepti më me zemërim se Kuranit. Dhe kjo më shumë se e bën me gëzim dhe besim, si dhe frikës dhe ankthit. Surpriza dhe neveri gjenden gjithmonë në të dy shkrimet e shenjta. Sa i përket dashurisë, ajo është dy herë më e zakonshme në Dhiatën e Re se në shkrimin e shenjtë mysliman.
Në kushtet e dhunës aktuale, fjalët “vrasje” dhe “shkatërrimit” janë gjetur në 2.8% në Dhiatën e Re dhe e Vjetër 5.3%, kundrejt vetëm 2.1% në Kur’an. Dhiata e Vjetër gjithashtu mban palme në lidhje me përmendjen e armiqve, në varësi të programeve. Por falja është se Kur’ani që del fitimtar.

Inxhinier Tom Anderson e pranon se kjo nuk është një shkencë të përsosur dhe ka gërvishtem vetëm sipërfaqen. Por ai beson se kjo analizë, megjithatë, lejon shtrydhur qafën e paragjykimeve të caktuara diskriminuese kundër muslimanëve.

 

 

SHPËRNDAJE