New York, 22 shkurt (Nefail Maliqi)   -Shefi i OKB-së Guterres në KS të OKB-së duke folur per dilagun mes Kosovces dhe Serbisë, ai ka ftuar palet te zbatojnë marrëveshjet e Brukselit. “Unë i bëj thirrje përpjekje të vazhdueshme për të promovuar normalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës,dhe për të zgjidhur çështjen e emrin midis Greqisë dhe ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë…” ka deklaruar Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ne debatin e Këshillit të Sigurimit rreth  konflikteve eventuale në Evropë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Kombet e Bashkuara.

 

Në KS te OKB-së dje eshte mbajtur nje debat mbi situataten eaktuale dhe konfliktet eventual  në Evropë, duke perfshire ketu edhe Kosovë, Serbinë, Maqedoni etj.. Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres, e hapi debatin e Këshillit të Sigurimit rreth  konflikteve eventuale në Evropë. Filimisht ambsadoret e KS te Kombevete baskkuare kane falënderuar Presidencën e Ukrainas për organizimin e këtij takimi, i cili është një mundësi për te debatur mbi masat preventive te konfliktit ne disa zona të nxehta, siq u tha në ballkan ku aktualisht ne rajon kemi nje paqë te brishtë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Shefi i OKB-së fillimisht tha se “Të dy konfliktet globale që e ndezën në Evropë gjatë gjysmës së parë të shekullit të kaluar ka luajtur një rol themelore në Kombet e Bashkuara dhe në këtë Këshill, i cili ka lindur nga një bindje të madhe se luftërat e tilla mund dhe duhet të parandalohet.”
“Në shtatëdhjetë vitet e fundit, vendet e Evropës kanë qenë në ballë të parandalimit të konfliktit. Institucionet evropiane tregojnë efektivitetin e vendeve të detyrueshme së bashku me mekanizmat e sundimit të bazuara për të zgjidhur mosmarrëveshjet pa përdorur dhunë. Ky Këshill është fokusuar nga shumë situatat e konfliktit në rajon. Kombet e Bashkuara po punojn në mënyrë plotësuese me organizatat dhe mekanizmat që janë krijuar për t’u marrë me këto sfida, në përputhje me Kapitullin VIII të Kartës rajonale.-” ta ne vazhdim z.Guterres.

Sopas Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së  “Ne me disa vende jemi duke bërë përpjekje për ruajtes së paqes në Evropë, përfshirë edhe negociatat për të arritur një zgjidhje të plotë dhe të qëndrueshme në pyetjen e gjatë e Qipros. Kombet e Bashkuara, dhe unë personalisht, janë në dispozicion të të dy komuniteteve qipriote dhe nga fuqitë garantuese për të mbështetur kërkimin për një zgjidhje që është e pranueshme për të gjithë.
Sipas tij “Në Ballkanin Perëndimor, konfliktet shkatërruese të viteve 1990 kanë lënë një trashëgimi të dëmshme, ndërsa pajtimit dhe për ndërtimin e paqes përpjekjet nuk janë të plota. Është shumë e rëndësishme për të mbrojtur kundër erozionit të progresit gjatë njëzet viteve të fundit, në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe gjetkë. Unë i bëj thirrje përpjekje të vazhdueshme për të promovuar normalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës, dhe për të zgjidhur çështjen e emrin midis Greqisë dhe ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë..”

“Nëpërmjet përpjekjeve të Dërguarit tim, Kombet e Bashkuara është lehtësuar diskutimet për të trajtuar të ashtuquajturën “çështjen e emrit” ndërmjet Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe Greqisë..” ka nenvizuar shefi i OKB-së

“Kombet e Bashkuara punon së bashku me Organizatën për Siguri dhe Bashkëpunim në Europë, OSBE, dhe Bashkimi Evropian në bashkëpunim-kryeson diskutimet Geneva ndërkombëtare në Gjeorgji. Në Ballkan, ne punojmë ngushtë me partnerët tanë rajonalë në mbështetjen e paqes së qëndrueshme në Kosovë në kuadër të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit.” ka thënë në fund shefi i OKB-së Guterres.

SHPËRNDAJE