Bernë, 24 prill (Nefail Maliqi) -Gjatë një vizite tre-ditore në Romë, këshilltari federal Ignazio Cassis inauguroi zyrtarisht përfaqësinë e parë diplomatike të Zvicrës në Vatikan. Një prani që forcon marrëdhëniet dypalëshe me Selinë e Shenjtë, nënvizoi kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA) gjatë takimit me Sekretarin e Shtetit, Kardinalin Pietro Parolin, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Në Romë, Ignazio Cassis u takua edhe me homologun e tij italian Antonio Tajani dhe ministrin italian të Ekonomisë dhe Financave Giancarlo Giorgetti. Me këtë rast ai përshëndeti deklaratën e arritur një ditë më parë mes dy vendeve. Kjo e fundit vepron në tërheqjen e Zvicrës nga lista e zezë e vendosur nga Italia për taksimin e personave fizikë

Këshilltari Federal Ignazio Cassis bëri vizitën e tij të parë zyrtare në Romë që nga formimi i qeverisë së re italiane. Me këtë rast ai foli këtë të premte me ministrin e Jashtëm Antonio Tajani, të cilin e kishte takuar shkurtimisht në shkurt në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork. Dy homologët diskutuan kryesisht për marrëdhëniet e mira dypalëshe mes Zvicrës dhe Italisë dhe çështjet aktuale ndërkombëtare, si pasojat e luftës në Ukrainë dhe mandati i Zvicrës si anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të ONU.

Këshilltari Federal Cassis tha se është thelbësore të ndërtohet mbi dinamikën e mirë të krijuar midis dy vendeve për të vazhduar në rrugën e bashkëpunimit pragmatik dhe për të gjetur së bashku zgjidhje të qëndrueshme. Gjatë takimit u diskutuan gjerësisht çështjet e migracionit, veçanërisht gjendja e fundit e jashtëzakonshme në Itali. Këshilltari Federal gjithashtu iu referua bisedimeve intensive eksploruese midis Zvicrës dhe BE-së dhe ripohoi objektivin e Këshillit Federal për stabilizimin dhe zhvillimin e rrugës dypalëshe me BE-në.

Heqja e Zvicrës nga lista e zezë e Italisë

Këshilltari Federal Cassis gjatë takimit me ministrin e Ekonomisë dhe Financave Giancarlo Giorgetti përshëndeti deklaratën politike të nënshkruar një ditë më parë mes dy vendeve. Kjo synon të zgjidhë çështjet tatimore ende të hapura dhe shënon në veçanti tërheqjen e Zvicrës nga lista e zezë që Italia kishte vendosur në vitin 1999 për taksimin e personave fizikë. Ky rezultat pozitiv është rezultat i bashkëpunimit intensiv ndërmjet Departamentit Federal të Financave (FDF) dhe FDFA-së në këtë fushë. “Kjo është një fazë e re në marrëdhëniet tona, e cila është pjesë e dinamikës pozitive të viteve të fundit – një progres i rëndësishëm që kurorëzon vizitën time në Romë! “, u gëzua këshilltari federal Cassis. Kjo dosje ishte objekt diskutimi gjatë vizitës shtetërore të Presidentit të Republikës Sergio Mattarella në Zvicër në nëntor 2022. Gjatë takimeve të dy ministrat diskutuan edhe për ratifikimin e marrëveshjes për taksimin e kufirit.

Zhvillim pozitiv i marrëdhënieve me Selinë e Shenjtë

Të mërkurën, më 19 prill, Këshilltari Federal Ignazio Cassis përuroi ambientet e reja të Ambasadës Zvicerane në Selinë e Shenjtë. “Përfaqësimi i ri, i dëshiruar nga Këshilli Federal, do të forcojë lidhjet tona solide dhe historike me Vatikanin”, tha kreu i FDFA-së gjatë ceremonisë. Marrëdhëniet dypalëshe mes dy vendeve ishin në qendër të bisedimeve me Sekretarin e Shtetit të Selisë së Shenjtë, Kardinalin Pietro Parolin dhe Sekretarin për Marrëdhëniet me Shtetet, Kryepeshkopin Paul Richard Gallagher. Gjatë diskutimeve u ngritën edhe çështje ndërkombëtare si lufta në Ukrainë. Të dy vendet përsëritën më tej mbështetjen e tyre për deklaratën e përbashkët, të nënshkruar në nëntor 2021 në Bernë, e cila synon të forcojë përpjekjet e përbashkëta dypalëshe dhe shumëpalëshe për të promovuar paqen dhe të drejtat e njeriut në botë.

Një tjetër temë me interes të përbashkët për të dy shtetet është kazerma e re e Gardës Papnore Zvicerane në Vatikan. Të dyja palët vunë në dukje me kënaqësi progresin e bërë në përgatitjen e këtij projekti ambicioz, i cili përfiton edhe nga mbështetja financiare e Konfederatës. Në margjinat e vizitës së tij në Vatikan, Ignazio Cassis u takua gjithashtu me Komunitetin e Sant’Egidio, një organizatë ndërkombëtare e krishterë aktive veçanërisht në fushat e mbështetjes për më të dobëtit dhe ndërmjetësimit midis palëve në konflikt.

SHPËRNDAJE