Gjenevë, 25 prill (Nefail Maliqi) -Pierre Maudet

 

Gjenevë, 25 prill  -Pierre Maudet ish-shef i policise dhe drejtesise, sot kandidat për minister (Conseil d’État) eshte politikani me i ri ne kanonin e Gjeneves po se po, por edhe ne Zvicer. Ai nisi te merret me politike që nga mosha 18 vjeqare, kurse ne moshe 22 vjeqare u inkadrua zrtarisht ne poliken kantonale si funksionar i larte Nga raundi i parë i zgjedhjeve për Këshillin e Shtetit, Pierre Maudet doli ibuzëqeshur.

Partia Liritë dhe Drejtësia Sociale (LJS) e Pierre Maudet befason duke fituar 10 deputete i « ringjallur” ne politike, siç e quan ai veten, ai po vjen edhe me i forte, mundi të ngrihej dhe gjeti një lëvizje në gjashtë muaj. Duke arritur në vendin e gjashtë në raundin e parë të garës në Këshillin e Shtetit, Pierre Maudet ka arritur një hap të rëndësishëm në bastin e tij i cili me merita tërhoqi 31.3% të votuesve.

Se cfare pret me 30 prill z.Maudet ne kete bisede me redaktorine gazetes zvcierane ne shqip Le canton27.ch ka dekalruar se « normal pres fiotren te zgjdhem Keshilltar i Shtetit, ku me pastaj te drejtoj nje depèratament për te qne ne sherbim te qytetareve zvcernaë dhe jo vetem te tyre por edhe te huajve, për nje integrim sa me te mire. Shteti duhet te merren dhe perklushtuar me shume rendesi biznesve te pamvarura dhe menaxherët e bizneseve të vogla dhe të mesme te cileve ju shkaktori pasoja pandmemia COVID-19 përgjate dy viteve rresht qe më në fund edhe ata te ecin përpara për nje biznes te suksesesshem dhe fitimpures. »

Komuniteti shqiptar është i integruar më së miri në shoqërinë zvicerane, deklaron në një intervistë politikani liberal zviceran, Pierre Maudet

”Mendoj se komuniteti shqipfolës është integruar mirë në Gjenevë dhe kjo që në fillim të viteve ’90, në një periudhë kur kishim një perceptim mjaftueshëm homogjen. Në atë kohë, kemi pnuar nmë krijimin e Universitetit Shqiptar, që ishte një fitore e rëndësishme integrimi. Kur isha në kry te policisë dhe drejtesise, për herë të parë, u ndesha me të rinj shqiptare ne Kosova dhe ballkami te ardhur ne vendin tone..”, thotë ai.

Maudet, i cili ka qenë edhe kryetar i bashkisë së Gjenevës, thekson se shumë përfaqësues të këtij komuniteti kontribuojnë edhe në jetën politike të vendit të tij.

”Sot ka shumë shqipatre qe njoh dhe nuk njoh të angazhuar për të investuar në shoqërine tone, ne kantonin e Gjenevës, veçanërisht në botën ekonomike, biznesit dhe politike. Ka persona që janë zgjedhur në parlament komunale,  në parlamentin e kantonale. Thene shkrut, shqiptaret sot në Gjenevën nderkombetare jane shembull integrimi, pënëtorë, investitorë dhe ndertues te demokaracise dhe zhvillimit Zvicër”, thotë Maudet në ketë intervistë për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Lidhur me marrëdhëniet me te huajt, ne kete rast me diasporën shqiptare, Maudet, thotë se ”Kam qene disa here ne Kosovë dhe njoh mire »mentalitetin dhe kulturen e shqiptareve. Unë kam shumë miq shqiptarë, sidomos për shkak të funksioneve të mia, të kontakteve me përfaqësuesit diplomatikë, kryesisht konsullorë, të vendeve të Ballkanit, padyshim edhe nga Kosova, një komunitet mjaft i përfaqësuar në Gjenevë. Kam marrëdhënie me shumë mjedise shoqatash, që kanë tituj të ndryshëm, histori të ndryshme dhe që kanë kontribuar me integrimin e komunitetit shqipfolës në Gjenevë. Rasti konkret ne xhamine e shqiptareve « Dituria » ne Plan-les-Ouattes po ben nje punë e mire ne integrimine te rinjeve ne Gjeneve dhe Zvicer, ku te rinjt permes nje sere liegjeratsh, kurseve e aktivteteve tjera po jane me afer integrimeve, shoqerise sone dhe natyrisht me afer traditave dhe kultures nga origjina e tyre dhe vendlindjs së prinderve.. ”.

Për më tepër, vijon ai, kam patur fatin, nëpërmjet funksioneve të mia, si kryebashkiak i Gjenevës apo si këshilltar Shtetit, ne polici…që të kem punonjës, bashkepunëtor me origjinë nga Kosova nëpërmjet të cilëve këto marrëdhënie janë zgjeruar edhe me shumë

SHPËRNDAJE