Bruskell/NATO, 8 mars  -Shef i NATO-s z.Jens Stoltenberg merr në pyetje Thacin dhe Mustafen ne telefon , duke shperehur shqetesimet e tij rreth deklaratave te tyre për FSK-në. Ndryshe edhe lidere, anlasite dhe personalitete tjera të Kosovës deklartatat e fundit te Thacit dhe Mustafes  i kane marrru me majft rezervë, te”cilesuar deklarata  e tyre pompoze si fushate, kur dihet roli i NATO-s në rajon.

 

Edhe zyrtaret e NATO-s kane pohuar disa here per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se ne Kosove s’mund te kete ushtri derisa ne rajon jane forcat e NATO-s, këtë e dine fort e mire sikur Thaci ashut edhe Mustafa, dhe te pakutpueshme jane dekletata e tyre n’hava?!

 

“Sot, unë kam folur me Hashim Thaçin dhe Isa Mustafën për të përcjellë shqetësimet serioze të aleatëve të NATO-s në lidhje me propozimet e fundit nga autoritetet e Kosovës për të transformuar Forcën e Sigurisë së Kosovës (FSK) në një forcë të armatosur (“Today, I have spoken to Hashim Thaci and Isa Mustafa to convey the serious concerns of NATO Allies about recent proposals by the Kosovo authorities to transform the Kosovo Security Force (KSF)…“) pa një ndryshim kushtetues. I bërë të qartë se hapat e njëanshëm të tilla si këto janë të padobishme, dhe u bëri thirrje autoriteteve të Kosovës që të mbeten në kontakt të ngushtë me Beogradin..”,  thuhet ne deklaraten Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s z.  Jens Stoltenberg rreth disa prononcimeve te Hashim Thacit dhe Isa Mutafës rreth Forcëns së Sigurisë së Kosovës (FSK), transmeotn agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” e cila deklatta ju eshte derguar edhe redakisë

Në vitet e fundit, NATO ka mbështetur zhvillimin e FSK-së si forcë profesionale, gjithnjë e më shumë-etnike.

Struktura, mandati dhe misioni i FSK-së janë një çështje për institucionet lokale të Kosovës në përputhje me të drejtën e tyre kushtetuese. Megjithatë, duhet mandati i FSK-së, tani zhvillohet në mënyrën e propozuar, NATO do të duhet të rishikojë nivelin e saj të angazhimit, sidomos në drejtim të ngritjes së kapaciteteve. Unë e bëra këtë të qartë gjatë vizitës sime në Kosovë, në shkurt dhe kam përsëritur atë edhe sot  në bisedat e mia telefonike.

I mbetet në kontakt të ngushtë me homologët e mi në Bashkimin Evropian.

SHPËRNDAJE