Tre fish më shumë “serbë” nga Serbia kanë kërkuar azil në Zvicër, për dallim nga 6 muajt e parë të vitit paraprak ose  966 sish! Një numër tepër i madh për një vend dhe një regjion, si Ballkani, përkundër asaj se Zvicra dhe BE e  ka rrasdhitur Serbinë në kategorinë e “vendeve të sigurta”. Burimet nga Berna i kanë dekalruar agjencisë informative kombëtare « Presheva Jonë » se  « keta azilkerkuese shumë pak kanë shanse për të fituar azilin.. »

 

Bernë, 6 gusht

 

Rrite numri i azilkërkuesve « serbë », në Zvicër, pjesa dërmuese shqiptarë të Kosovës dhe Luginës së Preshevës

Burimet nga Berna i kanë dekalruar agjencisë informative kombëtare « Presheva Jonë » se  « se keta azilkerkuese shumë pak kanë shanse për të fituar azilin.. » Dhe mu për këtë,  kanë shtyrë drejtorin e Zyrës Federale për Migracion (BMF)  Mario Gattiker të kërkojë përgjigjie adekuate dhe të shpejtë. Trajtimi me procedurë të shpejtuar i dosjeve të shtetasve të Serbisë do të ishte një hap i domosdoshëm në këtë drejtim, ka pohuar ndër tjera z.Gattiker nga BMF për gazetën “Sonntags Blick”.

 

Nuk ju mundësohet e drejtë të hyjnë në procedurë të azilit atyre personave që kanë ardhur më parë, pa vizë në Zvicër, që e kanë bërë një kërkesë azilit dhe për të cilët është dëshmuar se kanë marrë ndihma sociale në mënyrë abuzive, kanë pohuar autortet helevtike duke shtuar se  « Kjo ndalesë do të duhej të zabtohet edhe nga vendet tjera të Zonës së Schengenit dmth aty të BE-së.. »

SHPËRNDAJE