Autoritet nga Berna agjencisë informative « Presheva Jonë » i kanë deklaruar sot se  në mesin e këtyre refugjatëve « një numër i konsiderueshëm i azilkërkuesve në Zvicër vijnë nga Serbia, rreth 300 sish, pjesa dërmuese romë, por në mesin e këtyre azilkeruesve ka edhe shqiptarë nga Lugina e Preshevës,  serbë që lëshojnë vendin e tyre për shka krizës ekonomike  në këtë vend…. » Madje sipas Bernës, në mesin e këtyre azilkërkuesve nga Serbia ka edhe persona nga Kosova të cilët ende posedojnë pasaporta serbe..Por, kërkesat e tyre për azil Berna ju ka refuzuar.

Bernë, 12 dhjetor/ AIK-Presheva Jonë

Fluksi i azilkërkuesve në Zvicër ka vazhduar të rritet edhe  në muajin nëntor, kanë alarmuar autoritet helvetike.  Gjatë këtij muaji, nga 2.566 aplikime të paraqitura. Ose  për 19,8% më shumë për dallim nga muaji i kaluar  (2142 aplikime). Vendet kryesore të burimit janë Serbia, Tunizia dhe Eritrea  do shtuar se në kto dy të fundit ka luftë dhe konflikte.

Autoritet nga Berna agjencisë informative « Presheva Jonë » i kanë deklaruar sot se  në mesin e këtyre refugjatëve « një numër i konsiderueshëm i azilkërkuesve në Zvicër vijnë nga Serbia, rreth 300 sish, pjesa dërmuese romë, por në mesin e këtyre azilkeruesve ka edhe shqiptarë nga Lugina e Preshevës,  serbë që lëshojnë vendin e tyre për shka krizës ekonomike  në këtë vend….» Madje, sipas Bernës, në mesin e këtyre azilkërkuesve nga Serbia ka edhe persona nga Kosova të cilët ende posedojnë pasaporta serbe..Por, kërkesat e tyre për azil Berna ju ka refuzuar. Pra siq po vërhet nga statistikat e Bernës, përkundër flaëve të misnitrit serbë në Gjenevë se “Serbia do të bjë gjithcka për zvoglimin e numrit të azilkërkuesve të qytetarëve të këtij vendi, për  në qendrat perendimore, Serbia nuk e lëshon vendin e parë në “top listën” të  numrit më të madh të azilkërkusve në Zvicër.

Në nëntor të vitit 2011, numri i aplikimeve për azil edhe një herë ka arritur një nivel të pakrahasueshëm të këtij viti,  kanë pohuar zyrtarët nga Enti Federal për Migracion (BFM).

Nga të gjitha kërkesave të regjistruara në nëntor, 321 ishin ngritur nga tunizianë, 45 më shumë se në muajin tetor (16.3%), 278 nga ana e qytetarëve serbë (159,8%). Pjesa më e madhe e aplikuesve nga Serbia i përkasin komunitetit rom. Në shumicën e rasteve, këto pretendime janë hedhur poshtë.

Vendet e tjera të mëdha burim i janë Nigeria, Siri dhe Afganistan. Në nëntor, 357 njerëz janë transferuar në një shtet tjetër Dublin (351 në tetor), 247 në Itali (247 në tetor).

Pas disa muajsh relativisht të qetë, aplikimet janë rritur në shtator (18%) dhe tetor (4.9%). Disa qendrave kanë qenë ose janë gati për të hapur në disa vende në Zvicër për të marrë të ardhurve të rinj. Shpesh nuk pa shkaktuar kundërshtimin e banorëve, si Bettwil (AG). Do shtuar se që nga fillimi i vitit 20’016 aplikime të reja u paraqitën nër zyrën e OFM-ve në Bernë.

SHPËRNDAJE