Pamvarësisht nga thirrjet e Beogradit drejtuar qytetarëve për t’iu regjistruar, por sivjet për herë të parë në historinë e numërimit të popullisë në Serbi, këtij procesi nuk do të përgjigjen shqiptarët etnika nga Preshva, Bujanoci dhe Medvegja (Kosovës Lindore&Serbisë Jugore) si dhe nga ana e boshnjakëve në Sanxhak. Liderët e Luginës së Preshevës e justifikojnë bojktoimin e regjistrimit serbë, njofton agjencia informative « Presheva Jonë ».

Beograd, 1 tetor /AIK-Presheva Jonë

Në regjistrimin e popullsisë të paralajmëruar par ca muajsh sot ka nisur në mabrrë terrtorin e Serbisë. Por, për herë të parë të historisë së këtij procesi nuk marrin pjesë shqiptarët e Preshevës, Bujanocit, Medevgjës (nga  Kosova Lindore &Jugu i Serbisë) Populata marrin pjesë në realizimin e një listë prej një ekipi nga më shumë se 40.000 5.300 regjistruesve dhe inspektorëve.

Liderët e Luginës së Preshevës e justifikojnë bojkotimin e regjistrimit serbë

 Anëtarët shqiptarë të komisioneve regjistruese të Preshevës dhe Bujanocit, kanë braktisur komisionet në këto komuna. Arsyeja për këtë mbështetet te vendimi i 2 shtatorit i Kuvendit të deputetëve shqiptarë që shqiptarët ta bojkotojnë regjistrimin e popullatës në Serbi. Në Preshevë, në Komision ka mbetur vetëm një shqiptar, ndërsa në tërë komunën kanë mbetur 14 regjistrues.

Në Preshevë, sikur edhe në Bujanoc shqiptarët nuk kanë shkuar në komisione që nga 13 shtatori, ditë kjo kur shqiptarët protestuan për të drejtat e tyre. E njëjta situatë është edhe me Medvegjën dhe si arsye kryesore përmendet fakti se listat nuk janë në gjuhën shqipe, por vetëm në atë serbe me shkrimin cirilik.

Në Entin Statistikor të Serbisë thonë se listat janë shtypur vetëm në një gjuhë, për shkak të përpunimit më të lehtë të shënimeve, për çka nuk është përdorur asnjë gjuhë e bashkësive tjera etnike. Nga Enti thonë se regjistruesit shqiptarë i kanë marrë udhëzimet metodologjike në gjuhën shqipe.

Pamvarësisht nga thirrjet e Beogradit drejtuar qytetarëve për t’iu regjistruar, por sivjet për herë të parë në historinë e numërimit të popullisë në Serbi, këtij procesi nuk do të përgjigjen shqiptarët etnika nga Preshva, Bujanoci dhe Medvegja (Kosovës Lindore&Serbisë Jugore) si dhe nga ana e boshnjakëve në Sanxhak. Liderët e Luginës së Preshevës e justifikojnë bojktoimin e regjistrimit serbë, njofton agjencia informative « Presheva Jonë ».

Shiptarët diskriminohen edhe në komisione, ku edhe pse janë shumicë në Luginën e Preshevës, domin ojnë instruktorët serbë ?!

Riza Halimi , Deputet popullor dhe kryetari i PVD-së  ka përsëritur edhe njëherë qëndrimin e faktorit shiptarë të Luginës së Preshvës, se shqiptarët janë të vendosur në bojkot për regjistrimin e popullatës i cili ka filluar sot.

Këto deklarata i ka pohuar z. Halimi në një intervistë për gazetën hungareze “MGIARSO” , duke nënvizuar se se partitë shqiptare nuk janë të kënaqura se lista e regjistrimit nuk është në gjuhën shqipe. Bojkotimin e regjistrimit në Serbia nga shqiptarët e Luginës, , funksionari Halimi për ketë gazetë  e justifikon duke pohuar se “Në Medvegjë nuk ka asnjë instruktor apo edhe regjistrues shqiptar, apo në Bujanoc nga 22 janë vetëm 8, ndërsa në Preshevë shumica e regjistruesve janë serb, edhe pse në Preshevë 90% e popullatës është shqiptare ?!”

Por, siç ka thënë përfaqësuesit nga Luigina e Preshevës arsyet për bojkot janë politike, për shkak se ndihen të diskriminuar. « Listat e këtij viti do të jetë më profesionale dhe valide se sa më parë, sepse qytetarët do të gjeni pyetjet mbi aftësinë e kufizuar, statusi martesor, si dhe janë dhënë për çështje që lidhen me arsimimi i kompjuterit, i cili në vitet e mëparshme ishte zhdukur… » kane njoftuar sot mediat serbe. Këtu, janë në pyetjet janë migrimi midis dy lista në mënyrë që të dini se sa e qytetarëve tanë që jetojnë jashtë vendit, sa prej tyre u kthye në vend, cilat ishin arsyet për të shkuar, dhe çfarë të kthehen, dhe se si ata erdhën në Serbi nga Kosova, njofton mediat

Sipas drejtorit të Zyrës së Statistikave Vukmiroviç Dragan, çdo familje do të duhet të jetë e shënuar dhe regjistruesit do të jetë e nevojshme për të vizituar tre herë në banesë, në qoftë se me rastin e parë në shtëpi nuk gjejnë askënd.

Nëse dikush refuzon të servil për t’iu përgjigjur disa pyetjeve të tjera, ose refuzon të marrë pjesë në regjistrim, dënimin e përcaktuara në familje, regjistrimit dhe banesave varion nga 20.000 në 50.000. Lista e këtij viti do të kushtojë 2.7 miliardë dinarë, e cila është rreth 3,5 dollarë për frymë dhe sasi më të ulët në rajon.

SHPËRNDAJE