storybildPreshevë, 28 shtator  -Predikuesi i Irakut “Abu Walaa” gjykohet si një arkitekt i pretenduar i rekrutimit per ISIS në Gjermani. Sulmuesi eshte i tregut të Krishtlindjeve në Berlin. Agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” ka mesuar nga ministria publike gjemrnae se në mesin e te akzuarve eshte edhe nje serb me emrin Boban S., një 37-vjeçar.

Të identifikuar nga drejtësia gjermane si Ahmed Abdulaziz A. Abdullah, alias “Abu uela” (33) u shfaq në Celle, në veri të vendit, me katër bashkëpunëtorët supozuara, Hasan C., një turk, 51, Boban S., një 37-vjeçar serb, Mahmoud O., një 28-vjeçar gjerman dhe Ahmed Fy, një 27-vjeçar Kameruni.

Të gjithë akuzohen se i përkasin grupit te ISIS-it dhe në mbështetje të kësaj “organizate terroriste”, ata rrezikojnë deri ne  10 vjet burgim penal.

Diskutimet, që pritet të zgjasë të paktën deri në shkurt 2018, do të “japin një pasqyrë të detajuar të mekanizmave” të një rrjeti xhihadist, “duke e bërë atë më interesante islamistët gjyq për vite me rradhë,” thotë Spiegel i cili i kushtoi një hetim të gjatë çështjes.

Rekrutimi i organizuar

Për prokurorinë, Abu Walaa ka ngritur në xhami në Hildesheim një kompani të vërtetë regjistrimi për të dërguar luftëtarë xhihadistë në Siri dhe Irak. Të paktën tetë vetë kanë mbetur, përfshirë vëllezërit binjakë gjermanë, të cilët kanë kryer një bombardim të përgjakshëm vetëvrasës në Irak në vitin 2015.

I akuzuari kryesor kishte ardhur në Gjermani si azil kërkues në 2001 dhe u arrestua në nëntor 2016 pas një hetimi të brendshëm të inteligjencës. Ky burri i dy grave dhe babai i shtatë fëmijëve, sipas Spiegel, gjithashtu do të kishte bërë qëndrime misterioze në Irak.ë planifikuar sulme.

 

SHPËRNDAJE