Preshevë, 12 shtator  -“Stankoviç: Nuk do të ketë luftë në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë” (Stanković: U Preševu, Bujanovcu i Medveđi neće biti rata”) eshte yk titulli i intervsites se Kryetarit te Trupit Koordinues për Serbinë Jugore Zoran Stankoviq ï cili permend fjalen “lufte” kur flet per Preshevën, Bujanocin dhe Medvegjën. Keot fjal i khsihm degjuar e elxuar ne emdiat serbe dhe para vititi 1999 kur shkruanin ato sde “ne Kosov enuk dote kete lufte, gjithcka eshte stabile dhe e kemi situaten nen kontrrol dhe pas vitit 1999 u pa se sa ishte ne kuntroll, shrkuan agejncia e lajemeve “Presheva jonë”

“Jugi i Serbisë qendrore nuk kërcënohet nga ndonjë konflikt i armatosur. strukturat tona të sigurisë shumë mirë kryejnë detyrat e tyre në këto vise dhe unë kategorikisht deklarojnë se kjo nuk do të ndodhë.” ka thëne Stankovic.

Kështu Zoran Stankoviq, kryetar i Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, duke komentuar mbi situatën dhe për të rritur tensionet në publik, pas lajmit se përfaqësuesit e shqiptarëve nga tri komunave kanë kërkuar që Kuvendi në Prishtinë miratoi një rezolutë për të mbështetur kërkesën e tyre për aneksimin e Kosovës. Ai, në një intervistë per “V.Novosit” thotë se “disa flasin bashkimin, duke u thirrur nga Referendumi të paligjshëm në vitin 1992..”

– Njerëzit treguan se çfarë mendon për të. Dhe kjo pasiguri, e cila gjithashtu është duke u shtypur në media, sjell dëm, sepse pengon investitorët që të vijnë, duke kërkuar stabilitet politik dhe të sigurisë.

Madje sipas ushatarkut Stankvic “termi “Lugina e Preshevës” është mbi të gjitha politike. Në kuptimin gjeografik, administrativ ose në ndonjë mënyrë tjetër, ky term nuk ekziston. Komunat e Preshevës dhe Bujanocit i përkasin Qarkut Pcinja dhe Medvegjës Jabllanicë. Për këtë pjesë të Serbisë, shqiptarët e përdorën për herë të parë termin “Kosova Lindore”, dhe pas rebelimit të armatosur 2000/2001. Në Medvegjë, shumica janë serbë, në Preshevë e kundërta dominohen nga shqiptarët. Ne nuk kemi të dhëna të sakta, pasi shqiptarët në 2011 refuzuan listën.”

Pyetje se a mund te vihet çështja e këtyre tre komunave në tryezën e bisedimeve në Bruksel Stankovci ne fund eshte perjgijgur se “disa thonë se do të kërkojnë, por e dimë se nuk është apo do të jetë tema e bisedës. Kjo nuk do të thotë se Serbia nuk do të bëjë gjithçka për të përmbushur plotësisht të drejtat dhe detyrimet e Kushtetutës dhe të ligjit.”

SHPËRNDAJE