Intervistë me z.Riza Halimin, deputet gjithpopullor dhe kryetar i PVD-së në Preshevë
 

Veq tjerash misoni i Këshillt Nacional në Kosovën Lindore do të vej në sprovë edhe pushtetin qendror duke testuar atë se sa është i interesuar vërtetë për zgjidhjen e problemeve për qytetarët tanë.. 
 

“Pamvarësisht nga dështimi i drejtësisë serbe me rastin e lirimi të pesë të rinjve shqiptare nga burgjet serbe, Begradi ketë ngjarje e ka shfrytëzuar për interesa të veta para komunitetit ndërkombëtar, madje për lehtësimin e Serbisë për integrime evropiane..” ka deklaruar sot për Agjencinë Informative Kombëatre “Presheva Jone” z.Riza Halimi, deputet gjithpopullor dhe kyretar I PVD-së në preshvë.
 
Preshevë, 1 janar / AIK-Presheva Jonë
 
Presheva Jonë : Z. Halimi, Vi i Ri sivjet për Kosovën Lindore u prit dy netë përpra 31 dhejtorit, me rasti ne lrimit të 5 të rinjve shqiptarë nga burgjet serbe. Si e pritët lirmin e tyre dhe cfare don të thotë kjo për « drejtësinë » serbe ?
 
RIZA HALIMI: Po, natyrisht lirimi i pesë të rinjve shqiptare nga burgjet serbe dhe katër tjerëve siq pritet më më 21 janar siq ka premtuar Beogradi eshte nje lajm padyshim i imirë, në rend të parë për familjarët e tyre e pastaj edhe për ne Preshevën dhe mbarë shqiptarët. Ky ishte një lloj testi për pafajësinë të rinjve tanë dhe drejtësinë e palës serbe e cila kjo efundit dështoi. Arrestimi i këtyre të rinjve ishte më tepër spektakel dhune me qëllim të krijimit të nje tamosfere firke dhe panike ne tokat tona shqipatre se sa ata ngarkoheshion me akuza serioze. Që në fillim të këtij procesi maratokin është ditur se do të përfundonte me një epilog të drejtësisë në favior të të rinjve shqiptarë, meqë të arrestuarit ishin të pafasjshëm nga vet fakti se ata gjatë kohës së luftës ishin  të mitur. Une nga senacat qe kam pasur rast t’i ndjek aty është vërjetur se ishte një proces manovrues dhe i motivuar politikisht dhe dihej se ata do t të liroheshin te pafajshem në mungesë të provave. T’ ju them te drejtën ky do të ishtë nië gjest i mire  Beogradit, sikur t’mos ishin interesate e saja, duke liruar keta te bugosur ndoshta jo për shkak shqiptarëve, por karshi komunitetit nderkombetarë për t’u treguar si nje shtet juridik dhe vend demokratik. Pra serish Boegradi po i përdor shqiptarët, duke i shfrytëzuar edhe proceset e montuara duke involvuar të rinjë të pafajshëm për qëllim serbe,  për  integrime në Bashkimin  Evropian. 
 
Presheva Jonë: Z.kryetar, dihet se gjatë këtij viti si në Shqipëri ashtu edhe në Kosovë, madje pak a shumë edhe në Maqedoni e Mal të Zi janë shënuar progrese të avacnimit të proceseve qofshin ato kombëtare apo drejt integrimeve në BE..Po shqiptaret e Kosovës Lindore, sikur t’mos ishte ky i fundit, me rastin e lirimit të pesë të rinjve shqiptarë nga burgjet serbe..a mund të mburren për ndonjë sukses të tillë ?
 
RIZA HALIMI : T’ju them te drejten, nëse fillojmë t’I numërojmë sukseset dhe mossukseset apo dështimet sigurisht kjo e fundit do të na humbte kohë më shumë, sepse siq e dini ne komunat tona ende bretëron situatë e rëndë jo vetëm politike, por edhe ekonomike dhe saciale. Sikur t’mos ishte kështu sigurisht as mediat botërore, sa herë shkruajnë për trevat tona ato potencojnë fatkeqësisht se Presheva, Bujanoci dhe Medvegja jane rajonet më të pazhvilluara në Evropë, madje edhe më të diskriminuarat në rajon.

Kështu ngjet sikur gati në cdo sfere dhe sektor të jetës, si nga papunesia  e madhe e deri tek diskriminimi i të drejatve elemenatre te shqiptareve në komunat tona siq jane flamuri, festat kombetare, dygjuihësia, universiteti, diplomat etj.. këtij diskriminimi poltiik , shqiptarët e Preshevës sot janë edhe vitkimë e bastisjeve, malltertimeve, arrestimeve e burgosjeve..deri tek vrasjet me motive politike apo atentatet siq ishte rasti ndaj humanistit dhe biznismenit te njohur shqiptare ing.isuf Azizit, deputetit tonë nga Rahovica…për të cilat unë vazhdimisht në Beograd kam ngritur zërin.
 
Njëri nga objektivat kryesore të programit qeveritar të viti 2001 ishte shtruar si obligim edhe trupit koordinues të dy qeverive që ta vitalizon ekonominë e këtij rajoni, mirëpo ky qëllim nuk u realizua dhe sot e kësaj dite në vendin tonë kemi nje situatë të brishte ekonomike dhe sociale, sidomos për shkak papunësisë së madhe, e cila dukuri ësjhtë rekorde në rritje sipër që ka ndikuar edhe në largimin e të rinjve tanë na trevat tona, duke mos parë perpsktivën e tyre në vendlindje. Pastaj kemi halle tjera jo verem me diplomat e Kosoves,por edhe ato me të Maqedonisë, me tekste shkollore, planprogramet shkollore e një ser problemesh tjera të cilat kanë krijuar një kaos dhe nje konfuzion te temerrshem ne vend, ku viktime jane gjithnjë fëmjet tane, studentët, nxënësit tanë..me një fjalë qytetarët tanë.

 

LIRIMI I PESE TE RINJVE  SHQIPTARË NGA BURGJET SERBE DHE THEMELIMI I KËSHILLIT NACIOANAL SUKESE MË TË MEDHA NE KOSOVEN LINDORE  GJATË VITIT 2010

  Ky kaos ka përfshirë edhe insitucionet lokale në Preshevë i cili pushtet nuk eshte as serioz e as stabil. E them këtë me plotë përgjegjësi sepse pushteti lokal në Preshevë nga viti 2008 është shndrruar në një tabor shkarkimesh e suspendimesh sepse qe katër herë ky pushtet po ndërron strukturën e pushetit local te koalcionit qverisës ?!  Aty parqatien shkarkime e dorëheqje serike në adminitratën komunale apo atë të kuvendit të Preshevës dhe ky koalcion aktual ende nuk po e gjen veteveten. Në vend që pushtetarët tanë në Preshevë nga ato komunale deri tek ato të kuvendit të merren me halle të qytetarëve tanë,  ata hargjojnë energji duke u marrur mes vete dhe biseda kafeneve se cilin ta hjek sonte apo cilin ta vej nesër në ndonje post apo funksion ?! Prandaj, ne kemi një qasja ende jo serioze të qeverisë lokale në Preshevë për t’i zgjidhur gjitha këto probleme të ndieshme jetësore me të cilat këto vitet e fundit po ballafaqohe popullata jonë. Për shmebllnë Bujanoc nuk kemi këso lajra poltike, atje ftamirëssisht kemi një pushtet stabil dhe serioz te cilet po perpiqen te administrojne ne favor te kerkesave te qytetareve. Kjo cfare pop ngjet ne komunen tone nuk eshte per t’u falur I cili,pushte local këto dy vitete fundit është marrur vetëm me kriza, shantazhe e spekulime, duke suspenduar apo pastruar coftë anëtarë të koalcionit të vet qeverisës apo personelin e adminsitratës..Dhe tërë këto manovrime pengojn pushtetin lokal të ushtrojnë  një punë efikase  në shërbim të qytetarëve. Pra keto ishi ato anët negative qe kishim në vitin që kaloi. Ndërsa ato pozitive do të merrja konsitituimin e Këshillit Nacional të prirë nga z.Galip Beqiri. Është ky një insitucion i ri i cili ka filluar ne qasjen e zgjidhjes së disa problmeve te grmubulluara qe një decie të tërë dhe mbetemi me shpresë se ky vit do të jetë një vit jo vetëm senzibilizimi i cështjes sonë kombëtare në Presheve, Bujanoc e Medvegjë..por edhe zgjidhjen e shume porblemve që preokupon popullatën tonë. Veq tjerash ky Keshill do te vej ne sprovë edhe pushtetin qendror duke testuar atë se sa është i interesuar vërtetë për zgjidhjen  e problemeve për qytetarët tanë.. Është fjala aty, se nuk po dijnë të menagjojnë ?, nuk po munden apo nuk po duan ?..Besojmë se kjo së shpejti do të indetifikohet nga aktiviteti dhe misionit të Këshillit tonë Nacional.
 
 
Presheva Jonë : Z.Halimi, ndrrojmë temën. Ketyre ditëve kuishim një bisedë me ldierin e LDK-së Isa Mustafën, ai ndër tjera tha se në dialogun e ardhshëm teknik mes Prishtinës dhe Beogradit duhet përfshirë edhe cështja shqiptare në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Mendioni se është në interest të Kosoves Lindore që liderhsipi i këtyre komunave të insistioj në këtë drejtim ?
 
RIZA HALIMI: Po, natyrisht sikur deklaratat e zotit Mustafa ashtu edhe cdo lideri, politikani nga Kosova janë të mirseardhura për ikundrimin edhe të problemeve tona, të tri komunave shqiptare në Serbi në dialogun e ardhshëm mes Beogrdait dhe Prishtinës. Unë habitem nganjëherë me autoritet serbe të Beogradit të cilat shtiren për shet denokratik se se si kërkojnë dhe insistojnë në realzimin e të drejtave të serbëve në Kosovë, ndërsa të njejtën jgë për ata të trevate tona i mohojnë ose heshtin apo zhvillojnë politikën diskrtiminuese ?! Prandaj, ne shqiptarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës nuk kërkojmë asgjë as nga Beogradi e as anskush tjetër..pos të trajtohemi ngajshëm sikur serbët në Kosovë, t’i gëzojmë te njejta të drejta si të tyre ma univesritet, ma mëvetësi komunale, pamavrësi të qyteteve.
 
Presheva Jonë : Për fund z.Halimi, duket se rapoorti i senatoprit zvcieran ku akuozon për “trafik organesh”  ka shqetesuar jo vetëm shqipatret e ksooves, por eane kend ne ballkan. tek ju është pritur ky raport i Dick Marty?
 
RIZA HALIMI : Akuzat e raportuesit special të Këshillit Evropian Dick Marty të bazuara në spekulimet e ish prokurores së Tribunalit të Hagës Carla Del Ponte janë manipulime politike që kanë për qëllim të mbrapshtë degradimin e shtetësisë së Kosovës. Nga kjo del se Marty fatkqësisht është i manipuluar nga propaganda serbe e Beogradi, për aresëyera që vetëm ai mund t’i dij…Ky manipulim morbid me fatin tragjik dhe shumë të rëndë të personave të humbur gjatë luftës në Kosovë, është i orientuar jo vetëm në njollosjen e institucioneve shtetërore të Kosovës, por edhe të Shqipërisë, si dhe në degradimin e popullit shqiptar në tërësi. Është shumë shqetësuese se lidhur me këtë raport spekulativ në Beograd po zhvillohet fushatë mediale dhe politike shumë agresive, që po krijon atmosferë të rrezikshme antishqiptare, e cila që në start po i rrezikon bisedimet e paralajmëruara me Prishtinën për çështje të rëndësishme praktike. Në këto momente delikate, është e domosdoshme që strukturat shtetërore në Kosovë e Shqipëri, por edhe të gjitha forcat politike e intelektuale shqiptare, jo vetëm të gjykojnë raportin manipulues të Dick Marty, por është e domosdoshme që këto spekulime të mbrapshta t’i demantojmë me fakte dhe njëkohësisht me veprimin tonë demokratik të dëshmojmë përcaktimin tonë strategjik për vlerat civilizuese evropiane.

SHPËRNDAJE