«Jemi të zhgënjyer me gjendjen e mediave në Kosovë, sidmos me disa ligje, kode e projkeligje që ngulfasin lirinë e shprehjes kohëve të fundit në Kosovë, siq janë ato  në Kuvend, që në parim kuvendi duhet të hap dyert, të ndihmojë përfaqesuesve të mediave në qasje të informacioneve..” ka deklaruar sot për agjencinë informative « Presheva Jonë » z. Olivier Basile, përgjegjësi i « Reportes sans Frontieres » për Evropë.

 

Bruksel,  23 prill

 

« Reporters Sans Frontieres »  me seli në Bruksele me përkushtim të madhë është duke ndjekur zhvillimet e mediave në Kosovë. Z.Olivier Basile, përgjegjës i kësaj organizate ndërkombëtare për Evopër  gajtë një bisede për agjencinë informative « Presheva Jonë » duke shprehur shqetësimet e tija mbi gazeatrinë në Kosovë « ne, nga organiazata jonë « Reporters pa kuifijë » pas lufte pritur më shumë e më shumë mbi gjendjen e shprhjes së lirë në Kosovë, në përmsime të vogla. Dikur fjasësohet Miloshevci, por tash vetem ju e dini se kë duhet fajësuar për ket gjende alarmante.

 

“Atë që e dallon situatën e mediave në Kosovë, se pas luftës janë vrarë gazetarët, ndërsa tash, nuk vriten por vazhdon të vritet fjala  e lirë, kërcnohen, të pengohen gazetarët në  ushtrimin e dyetarës profesionale, akset në insitucionet e qeverisë së Kosovës, hulumtimet,  në luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupcionit. Si mund të luftohet krimi organizuar kur disa  nga autoritet kosovare pengojnë gazetarët të bëjnë ushtrojnë gazetarinë investigative apo të ndjekin konferencat, sikur që është ajo e Kuvendit..” ka deklaruar sot për agjencinë informative « Presheva Jonë » z. Olivier Basile, përgjegjësi i « Reportes sans Frontieres » për Evropë.

 

Njeriu numër një i « Reporters Sans Frontieres » për Evropë z.Olivier Basile duke folurn për rolin e mediave në shoqqëri dhe përballë anëtarësimit të vendeve të reja në BE  thotë për fund të kësaj bisede për agjencinë informative « Presheva Jonë » se «Jemi të zhgënjyer me gjendjen e mediave në Kosovë, sidmos me disa ligje, kode e projkeligje që ngulfasin lirinë e shprehjes kohëve të fundit në Kosovë, siq janë ato  në Kuvend, që në parim kuvendi duhet të hap dyert, të ndihmojë përfaqesuesve të mediave në qasje të informacioneve..” Prandaj, unë kekroj që hapen dyert për mas-mediat në Kuvend dhe kudo në isnitucionet  e qeverisë së  Kosovës të ndihmohen gazetarët  për të kyrer profesionin e tyre dhe jo te pengohen, sepse kjo dëshmon demokracinë e atij vendi. Sikur vendet tjera po ashtu edhe Kosova  duhet rrespektuar fjalën e lirë në vend, nëse pretendojnë që një ditë t’i bashkangjiten familjes së madhe Evropaine…Ja të marrim mësim nga vendet fqinje, ku cdo defekt antidemokratik po paguhet..»”

SHPËRNDAJE