Bernë, 2 shkurt -Provokimet serbe ne Zvicer kohe me pare me T-Shirt dhe me hartat me “Serbine e Madhe ” duke perfshire këtu edhe Kosovën sikur pjese e Serbisë bashke me provokimin e fundit me faturat e rrymes ne Romande Energie me simbole dhe mbishkrimet pro serbe derguar shqiptareve ka shkaktuar reagime te shumta ne Zvicer.

Do perkujtuar se ne Zvicer aktualisht jetojne rreth 250 mije shqiptare nga Kosova, Sqhiperia e Lugina e Preshevës si dhe 70 mije tjere nga Maqednia, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër.

Sipa sytre, ndjehen te fyer me rpvokimet e fundit serbe, sidmos me faturat e fundit te rrymes kur kane pare simobole te “Serbise se Madhe” dhe mbishkrimin “Rrofte Serbia” te cilet keto provokime i kane konsideruiar skandaloze ne nje vend demokratik dhe tolerant.

Perfaqesues te shoqatave dhe perfaqesues te komunitetit shqiptarë ne Zvicer permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” dukem shprehur shqetesimin e tyre kane kerkuar nga autoritetet zvicerane te bejne hetime kunder ketyre provokuesve, sepse nuk eshte hera e pare e ketioj lloj provokimi ne kete vend demokratik.

“Ne kemi ikur nga kercnimet dhe provokimet serbe ne Kosove, kurse te njetat provokime sot i gjejmë ketu ne Zvicer ?!, ne nje shtet demokratik, kjo duket se nuk ka kuptim..” kane thenë perfgaqesues te komuniteti shiptar ne Zvicer per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Serbët provokojne shqiptaret në Zvicer me simbolin e “Serbise se Madhe” me mbishkrimin “Rrofte Serbia” ne faturat e rrymës. Policia ka hapur hetime

Bernë, 2 shkurt -“Rroftë Serbia!” e shoqëruar nga një simbol te “Serbise se Madhje” eshte mbshkrimi qe eshte shkruar mbi faturat e rrymes “Romande Energie” ne Zvicer derguar klienteve shqiptareve?!, gje kjo e cila eshte konsideruar provokuese qe ka shkatuar reagime te shume nder shqiparet ne Zvicer. Autoritet zvicerane kane hapur një ankesë dhe po zhvillon hetimet, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Ne Zvicer deri tash tre provokime ndaj shqiptareve mee me fatura, T-shirt, me harta te “Serbise se Madhe” ..

Mbishkrime pro serbe duke provokuar janë pare në disa letra dërguar në shtëpitë shqiptare. “Deri më tani janë identifikuar shtatë raste,” tha kompania, e cila ka shpallur një ankesë. Kjo eshte konsideruar surprizë ksenofobe në faturat e klientëve shqiptarë.

Hetimet e para tashmë kanë filluar. Për momentin, ne nuk e dimë nga erdhi akti keqdashës. Një gjë është e sigurt: edhe nëse është logoja e saj që shfaqet në postë, Romande Energie nënkontrakton shërbimin e saj të faturimit në rajon. “Të gjithë partnerët tanë janë të përfshirë në zgjidhjen e këtij rasti,” vazhdon ajo. Kjo është e papranueshme dhe ne sinqerisht u kërkojmë falje klientëve të prekur. ”

Karakteri ksenofobik i këtij provokimi duket e qarte. Në Zvicër, diaspora shqiptare është kryesisht nga Kosova. Rajoni shpalli pavarësinë e saj nga Serbia në vitin 2008. Një pavarësi e njohur nga shumica e vendeve te BE-së, përfshirë Zvicrën, Ameriken dhe shume vende aziatike dhe muslimane.

Romande Energie ka nisur tashmë hetimet e para për të përcaktuar origjinën e këtij akti dashakeq dhe do të paraqesë një ankesë sot kundër personit (ëve) përgjegjës për këtë vepër. Të gjithë partnerët tanë janë të përfshirë në zgjidhjen e këtij rasti. Ky akt është i papranueshëm dhe Romande Energie u kërkon klientëve të interesuar të pranojnë faljet e sinqerta të saj.

Kjo s’eshte hera  e pare qe prvokohen shqiptaret nga serbet nese kujojme skandalin  e gushtit te vitit 2018 kur ne Gjenevë ju ofruna nxenësve ne shkolla hartat e “Serbsie se Madhe” (ku duket Kosova e ngjitur me Serbine) ku me pas autoritet e

Gjevës i hodhennë “poubelle” 3.500 harta të “Serbisë se madhe” me Kosovën. Për ket “gabim” Zvicra kërkon falje nga shqptaret duke paguar 65.000 CHF per harta te reja. Ose skandli tjeter mew bluzat (T.shirt) po ashtu ne qershorin e vitit 2018 serbet depertuan ne kompanine e Dosenbach dhe pruvokuan shqiptaretme bluza te harte se “Serbisë së Madhe” («Dosenbach provoque les Albanais du Kosovo»). Kjo nodhi, disa ditë para nisjes së Kampionatit Botëror në futbollit,  perkujton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Ne Zvicer se paku ka tre apo kater ambasadore dhe disa konsulata te Kosoves dhe Shqiperisë (Berne, Zurich dhe Gjenevë) dhe asnjera nga ta deri tash nuk ka reaguar rreth ketyre fyerje, skandaleve ku serbet po prvokojne rreth 300 mije shqiptare në Zvicer duke cenuar integritetin territorial te Kosovës me harta te “Serbise se Madhe”?!Bildergebnis für harta serbia e madhe gjenevë"

SHPËRNDAJE