Lideri i PS, Edi Rama është pranuar nëtar i komiteti të presidencës së PES-it. kurse kryetar i ri  Sergei Stanishev. Presidenti i ri i  PES z.Stanishev, pret një vrull të ri të zgjerimit të BE me vende të reja nga  Ballkani, njofton agjecia informative “PreshevaJonë”

Bruksel, 29 shtator

Kongresi i Bruksel të socialistëve Evropianë (PES) dje ka tubuar  gjithë krerët  e socilastëve nga Evropa si dhe liderë tjerë nga disa qendra të Ballkanit, ku nga Tiranapo marinë  pjesë lideri i socialistëva shqiptare Edi Rama dhe Ilir Meta, ideri i LSI-së,  Samiti i sivjem i socialtëve evropianë në Bruksell i kryesuar nga presidenti Sergei Stanishev PES, po  zhvillohet pak ditë para zgjedhjeve parlamentare në Mal të Zi dhe publikimit të raporteve të Komisionit Evropian për përparimin.

Presidenti i kongresit ë socialsitëve evropian Sergei Stanishev, duke komentuar takimin e tha: “Takimi i sotëm përsërit edhe një herë angazhimin e familjes evropiane socialist për Zgjerimin dhe Ballkanin Perëndimor. Ju siguroj se roli im  i plotë evropian për rajonin do të jetë një prioritet i mandatit tim. Partitë PES anëtare në rajon kanë qenë një forcë për pajtimin, reforma, institucione të forta demokratike dhe ekonomive moderne bazuar në rritjen e qëndrueshme dhe vendeve të pune të mirë.

Kryesocialisti Rama në takimin e liderëve të Ballkanit mori mbështetjen e socilistëve evropianë për integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Europian. Kreu  i LSI-së Ilir Meta vlerësoi se Shqipëria ka shënuar progres gjatë vitit të fundit dhe për këtë arsye meriton marrjen e statusit të vendit kandidat për në BE, këtë vjeshtë. Meta theksoi se vazhdimi i zgjerimit të BE-së forcon stabilitetin.  Ndërkohë, selia Rozë njofton se në takimin e liderëve të Ballkanit ishte i pranishëm edhe komisoneri Stefan Fyle.
Ndër pjesëmarrësit tjerë të kongresit ishin edhe këta personalitete Stefan Fule. Komisioneri i Zgjerimit te BE-së , Tanja Fajon, anëtare e Parlamentit Evropian dhe , Achim Post, Sekretar i Përgjithshëm i PES , Edi Rama nga Shqipëri, Boris Tadiç  nga Serbia,  Ranko Krivokapiq  nga Mali i Zi President, Igor Luksiç  nga Sllovenia, Bullagia etj..

SHPËRNDAJE