Image result for bajram rexhepi berne

Ministri Rexhepi në Pallatin Federal të Zvicrës i priti në një takim të veçantë ministrja Federale për Polici dhe Drejtësi (DFJP)  Simonetta Sommaruga.

 

Më 4 mars 2002, Kuvendi i Kosovës zgjodhi Bajram Rexhepin si Kryeministrin e parë të Kosovës dhe Ibrahim Rugovën si president.  Ish-kryeministri i Kosovës, Bajram Rexhepi, ka vdekur dje në moshën 63-vjeçare. Rexhepi vdiq në një spital të Turqisë ku po trajtohej qe disa muaj pas sulmeve që kishte përjetuar në tru.

Kryeministrin e parë të Kosovës ne je interviste te pare per agjencine e lajmeve “Presheva jone” ihste shprehur qarte se “Serbia duhet ty endal poltikat dskiminuese ndja shqiptareve entik ne Kosovne Lindore, sepse  hoistoria mund te perspoertiete, meqe te njejten poltiker para 1999 e kishte perdour edhe diktatori Miloshevic ndaj shqiptareve ne Kosove, por ja sot ku eshte Kosova..”

Do perkujtuar se qe ne intervisten e pare te krymenistrit te pare kosovar dr.Bjaram Rexhepi per dalim nga kryeminsitrat tjere, pasardhsit e tij, Luginen e quajti Kosove Lindore. Madhje ne ekt eintevriste Bajram Rexhepoi ishte shprhur qarte se nuk mund te terhqim nje paralalel mes shqiptareve te Presheves dhe serbeve ne Mitrovice

“Ceshtja e shiptareve ne Ljugine dhe Veri te Kosoves dallojne sikur nata me diten. E the keke me plot dije sepse t eparet shiptaret ne Presheve jane ve diskimunuar , kurse serbet ne Mitrovice te privelgjuar, ledhatuar nga Prishtina zyrtare po aq edhe nga nderkombetaret. Kerkesat e shqiptareve ne Lugine jane legjitme per bashkim me Kosoven, sepse ata jane autokton dhe kane pasur nje referenduim gjithpoullor me 1-2 mars 1992 dhe mos realizimi i saj shte tjter hesap pse se lideret e juaj atje jane  te shitur per Serbine. kurse” ka thne Bjarm Rexhepi per agjencine e lajmeve “Presheva Jone”

I ndjeri Rexhepi ne cilisine e ministrit te PB , Zvicren e kihste zgjodhur si vendin e pare ne Evrope per ta vizituar (16 qershor 2013). Gjat ekesaj vizite ministri Rexhepi ihste takuar serish me gazetarin e agencvise se lajemeve “Presheva Jone” ne Berne te ciline  kishte flanderuar pe rrolin e tij ne luftne kunder krimit te organizuar dhe sensbilizimit te qeshtjes se Lugines se Presheves, asaj te Kosoves dhe mbare shqiptare ne arenen nderkombetare

Gjate kesaj vizite ne Berne te minsitrit kosovar Bjaram Raxhermi ne qerhsorin e vitit 2013 ishte thenne se Zvicra dhe Kosova do të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre në luftën kundër krimit ndërkufitar. Për këtë qëllim të dy vendet nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi policor të mërkurën. Marrëveshja u lejon vendeve të shkëmbejnë informacion mbi të dyshuarit penal, të hartojnë vlerësime të përbashkëta të rrezikut dhe të formojnë ekipe të përziera hetimi.

Marrëveshja u nënshkrua në Prishtinë nga ministri i brendshëm i Kosovës, Bajram Rexhepi dhe drejtori i Zyrës Federale të Policisë (fedpol), Jean-Luc Vez. Kjo përbën një hap të mëtejshëm në përpjekjet e Zvicrës për të intensifikuar bashkëpunimin policor në Ballkanin Perëndimor me qëllim që të luftojë më mirë krimin nga Evropa Juglindore. Marrëveshja gjithashtu plotëson dhe lehtëson punën e atasheut të policisë zvicerane, i cili është vendosur në Kosovë që nga viti 2008. Atasheu i policisë, si person i kontaktit në Kosovë për autoritetet e policisë zvicerane, siguron rrjedhën e informacionit midis dy vendeve dhe mbështet Agjencitë lokale të zbatimit të ligjit në ndjekjen e krimit. Zvicra ka lidhur tashmë marrëveshje të ngjashme me Shqipërinë, Bosnje dhe Herzegovinën, Maqedoninë dhe Serbinë.

Lugina e Preshevës po ikin shqiptarët në drejtim të Kosovës, por edhe në drejtim të vendeve të BE-së. Derisa Prishtina dhe Tirana po bëjnë “sehir”, nga papunësia e madhe, zhvillimi ekonomik dhe paqëndrueshmëria politike shqiptarët e Kosovës Lindore po e përjetojnë “eksodin e heshtur” që po i shkon për shtati politikës në Beograd

 

Ish-kryeministri i vendit u lind më 3 qershor 1953 në Mitrovicë. Me profesion ishte kirurg. Rexhepi u diplomua në Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Prishtinës në vitin 1979 dhe studimet pas-universitare i përfundoi në Zagreb në vitin 1985.

SHPËRNDAJE