Sipas informacioneve të mbledhura nga Gjykata e lartë e Kanadasë dhe asaj të Meksikos i biri i Gadafit, Al-Saadi (sipas AP) kishte planifikuar që me një aeroplan privat të fluturoj nga Meksiko për në Kosovë ndërsa pas dy ditësh nga Kosova për në kryeqytetin e Tunizisë në Tunis ku nga aty të vazhdoj udhëtimin me makina të blinduara për në Libi, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

 

Gjenevë, 2 shkurt/AIK-Presheva Jonë
Prokurorët thanë të mërkurën u ndanë jo një, por dy indiana Jones, komplote këto për të “nxjerrë” të birin e diktatorit Moamer Gadafi nga Libia dhe për të sjellë atë në Meksikë, pasi regjimi i babait të tij u shpërbë. Sepse rrestimi i djalit të Gaddafit përderisa ishte duke hyrë në Meksikë tani ka sjellur fakte të reja të cilat shpjegojnë planin e tij për të humbur gjurmë. Rreth këtij  fluturimi mbi Kosovë ishin informuar edhe pilotët dhe se këtë aterim ata duheshin ta bënin në mënyrë sekrete pa informuar fare organet shtetërore, njofton agjencia informative “Presheva Jonë”

 

Sipas gjykatës, tërë këtë kishte organizuar shtetasja nga Kanada Cynthia Vanier e cila ishte e deklaruar si “bashkëshortja” e Al-Saadi Gaddafit. Ndërsa, Gjykata në Meksikos ka njoftuar  se ajo kishte organizuar persona të panjofur në Kosovë të cilët do i jipnin një identitet tjetër djalit të Gaddafit si dhe do siguronin fluturimin e tij trtazit nga Kosova për në Tunizi. Ai tha se ishte i udhëhequr nga një grua kanadeze, një burrë danez dhe dy të dyshuar meksikan të cilët ishin akuzuar këtë javë për trafikim emigrantës, falsifikimit të dokumenteve dhe krimit të organizuar, njofton AP

E tërë kjo ishte planifikuar në Qershorin e vitit të kaluar ku pas këtij dështimi, zonja Vanier organizoj edhe një herë po të njëjtën rrugë në nëndorin e vitit të kaluar. Salinas tha se grupi punësuar pilotët të fluturojnë nga Meksika në Kosovë, nga atje në kryeqytetin tunizian e Tunis dhe në Libi në korrik, por që përpjekja  qe dështuar për nxjerrjen e të birit të diktatorit. “Ata nuk ishin në gjendje të bëjë atë për shkak pilotët nuk pranoi për të kryer një zbritje ilegale” tha Salinas.

 

Pasi që ajo kishte gjetur pilotët të cilët do fluturonin nga Meksika për në Kosovë, ajo kishte ftuar Al Saadi-n që të hyj në Meksikë. Mbi hyrjen e tij në Meksikë dhe planet e tija, Policia sekrete e Meksikos kishte marrë një mesazh anonim mbi këtë plan. I tërë plani ishte shkatërruar pasi pilotët e huazuar nga një kompani fluturimesh kishin refuzuar një fluturim të tillë ilegal edhe pse ai kishte ofruar një shumë të madhe parashë. Së fundi kanadezja kishte lutur ata që të dërgojnë djalin e diktatorit së paku deri në Kosovë, mirëpo pilotët megjitahtë kishin refuzuar cdo fluturim ilegal.

 

Salinas tha se historia filloi në 2009, kur 4.586  pasaportë pa prekur fare meksikane janë vjedhur në Mexico City. Me sa duket, unaza e mori të mbajë e disa prej këtyre pasaportave bosh dhe ishte duke shkuar për të mbushur ato me emrat e rreme për Gadafi dhe familjen e tij, ka thënë ai.

Al-Saadi Gadafit, i cili është i njohur për dashurinë e tij të futbollit profesionist, Playboy jetesës dhe të drejtuar-ins me policinë në Evropë, kurrë nuk e bëri atë të Meksikës, por ka arritur vendi perëndimor afrikan të Nigerit, ku ai ka jetuar.

Gadafi vendosi plak me një brutalitet Libi çuditshëm për gati 42 vjet para se ai u rrëzua nga një kryengritje në gusht. Ai u kap dhe u vra në tetor, së bashku me djalin e tij Muatassim. Vrarë më parë në luftën civile ishin të rinj vëllezërit Seif al-Arab dhe Khamis. Një tjetër djalë, Seif al-Islam, u kap në Libi në nëntor. Nëna e tyre, Safiya, dhe motra e Aisha iku në Algjeri fqinje.

SHPËRNDAJE